Categories: Ştiri sănătate

Prima conferință pe tema autismului destinată românilor din diaspora, care au copii cu autism

Cu ocazia Zilei Internaționale a conștientizării autismului, FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) organizează prima conferință pe tema autismului destinată românilor din diaspora, care au copii cu autism.

Este vorba de conferinţă în format ZOOM în care Dr. Cristina Sălăgean Țecu – psiholog, analist comportamental și doctor în Științe ale Educației, Dr. Andreea Robe – medic primar Psihiatrie pediatrică și doctor în Psihologie și Mădălina Orian – logoped, părinte și autor de carte vorbesc despre semnele autismului, cauze si intervenții validate științific și vor răspunde întrebărilor participanților.

În toată lumea se sărbătorește astăzi, 2 aprilie, Ziua Internațională a conștientizării autismului. Se luminează cu albastru edificiile oficiale, au loc manifestații și organizații din toată lumea desfășoară proiecte de conștientizare.
Fenomenul diaspora a agravat puternic situația copiilor cu autism prin faptul că, pe de-o parte, în țară sunt aproximativ o sută de mii de copii care au cel puțin un părinte în străinătate iar lipsa părinților face ca diagnosticarea să fie târzie în unele cazuri iar în altele, chiar dacă copilul este diagnosticat, nu se accesează la timp serviciile de terapie.

Pe de altă parte, fenomenul diaspora ridică o nouă problemă prin faptul că bilingvismul maschează întârzierea în dezvoltarea limbajului și părinții nu își dau seama la timp de semnele specifice tulburării iar în momentul în care aceștia solicită servicii de terapie sunt puși pe liste de așteptare luni de zile și tratați discriminatoriu.

“Recomand tuturor părinților să se informeze din surse sigure cu privire la semnele și intervențiile pentru tulburările din spectrul autismului și să contacteze un specialist cât mai devreme. Lipsa contactului vizual, lipsa abilității de imitație, dezvoltarea anormală a limbajului, comportamentele repetitive, jocul atipic sunt doar câteva dintre semnele autismului” a declarat Daniel Țecu, președinte al federației FADERE, potrivit rador.ro.

Recent Posts

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

17 minute ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

49 de minute ago

Horoscop 14 mai. Oportunități neașteptate pentru Berbeci. Leii ar trebui să facă un pas în spate

Horoscop 14 mai. Este o zi excelentă pentru Vărsători, care au relații minunate cu toți…

o oră ago

Cercetătorii au descoperit de ce fumătorii iau rapid în greutate atunci când se lasă de fumat

Fumătorii care intenționează să renunțe sunt adesea îngrijorați de creșterea în greutate care vine la…

2 ore ago

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Un radiolog explică cum să te pregătești cel mai bine

Ce să știi despre mamografie. De ce este important să faci o mamografie de rutină…

2 ore ago

Ce este insuficiența hepatică. De ce apare și care sunt semnele revelatoare

Ce este insuficiența hepatică. Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește…

3 ore ago

Citeste si: