Principala cauză a bolii care face prăpăd la persoanele sub 50 de ani. Diagnosticele recente ale cancerului de colon au crescut cu 80 % în întreaga lume. Din nefericire, boala se instalează la persoanele până în 50 de ani. Care este cauza și cum se poate preveni?
Experți în cancer de renume mondial vin cu o avertizare pentru pacienți să nu mănânce carne procesată, șuncă și cârnați. Aceste mezeluri pot declanșa cancerul de colon, potrivit oamenilor de știință.
Potrivit cercetărilor din ultimii 30 de ani, diagnosticele recente ale acestei boli au crescut cu 80 % în întreaga lume. Experții au sugerat că o serie de factori sunt probabil la originea acestui fenomen, de la creșterea poluării la creșterea obezității și chiar particule invizibile de plastic în apa potabilă.
Specialiștii în cancer de la NYU Langone Health din New York au declarat că un consum de carne procesată de către generația tânără este „trecut cu vederea” de către medici.
„Deși îmi sfătuiesc în mod obișnuit pacienții cu privire la stilul de viață și factorii de risc alimentari, inclusiv carnea procesată, nu sunt sigur cât de des acest lucru este menționat în mod specific de medici, în practică”, a declarat pentru dr. Peter S. Liang, medic oncolog și cercetător la NYU, pentru dailymail.
„Acordați atenție la ceea ce mâncați. Reduceți cât puteți de mult carnea procedată”, susține dr. Liang.
Între timp, dr. David Johnson, profesor de medicină și șef al secției de gastroenterologie de la Eastern Virginia Medical School, a adăugat că, din experiența sa, conștientizarea riscurilor cărnii procesate „nu este larg răspândită” în rândul medicilor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o clasifică drept cancerigenă de clasa întâi, alături de fumat și alcool.
Carnea procesată este definită din punct de vedere medical ca fiind „carnea care a fost modificată prin metode precum sărarea, maturarea, fermentarea sau afumarea pentru a spori aroma sau conservarea”.
„Acest lucru se face adesea prin adăugarea de conservanți chimici, cum ar fi nitrații. Cercetările au asociat până în prezent trei substanțe chimice legate de carne cu un risc crescut de cancer intestinal”, a explicat profesorul Ulrike Peters.
Acestea includ fierul heme, care poate provoca leziuni intestinale, nitrații și aminele, care sunt produse atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate.
În timp ce nitrații în sine nu sunt cancerigeni, compușii se transformă în diferite substanțe chimice în intestin, care apoi determină dezvoltarea tumorilor
Un studiu britanic, la care au participat o jumătate de milion de persoane, a constatat că cei care consumă în mod regulat carne procesată, cum ar fi slănină, cârnați și șuncă, sunt cu 40 % mai predispuși să dezvolte cancer intestinal.
Mai recent, un studiu din 2025 care a analizat peste 542.500 de femei a constatat că, în afară de alcool, consumul de carne roșie și de carne procesată erau singurii factori alimentari legați de cancerul colorectal.
Cu toate acestea, World Cancer Research Fund (WCRF) și American Institute for Cancer Research (AICR) recomandă un consum foarte mic, dacă nu chiar deloc.
În Regatul Unit, cancerul de intestin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer, ucigând aproape 17. 000 de britanici în fiecare an, iar numărul cazurilor care apar la tineri continuă să crească.
Analizele sugerează că numărul total de decese cauzate de cancerul intestinal în Regatul Unit va crește cu 2.500 pe an între prezent și 2.040.