Prof. dr. Monica Pop: ”Nu am văzut în viața mea atâtea cazuri de conjunctivită și orjelet ca în ultimii ani. Acestea apar când e imunitatea scăzută”

Cunoscutul medic oftalmolog Monica Pop a vorbit, în cadrul interviului LiveDoc, despre cele mai frecvente probleme de oftalmologice, inclusiv despre conjunctivite, pe care le întâlnește foarte des, în ultimul timp. 

Există mai multe tipuri de conjunctivită: alergică, virală și bacteriană. ”În viața mea nu am întâlnit atât de multe conjunctivite virale și orjelet, ca în ultimii doi ani. Acestea apar pe fondul unei imunități scăzute. Imunitatea e foarte scăzută la români din cauza oboselii, a lipsei de proteine, fie că sunt animale sau vegetale, a stresului. Vin cu conjunctivite tineri înainte de examene, de interviuri, după perioade stresante”, a explicat prof. dr Monica Pop.

Medicul a ținut să precizeze că în cazul conjunctivitei virale, nu se folosesc niciodată picături cu antibiotic, o greșală des întâlnită, având în vedere că românii au obiceiul să ia tratamente la sfatul farmacistului sau al medicului de familie. Iar dacă nu e tratată corect pot apărea niște complicații foarte severe.

Simptomele care apar în cazul conjunctivitei virale, o boală oftalmologică extrem de contagioasă, inclus: ochi roșii, pleoape umflate, secreție urâtă. Apare întotdeauna la ambii ochi dar cu un decalaj de o zi-două.

În cazul conjunctivitei alergice, cea mai frecvent întâlnită, ochiul e roșu, are secreție sau nu și mănâncă. Acestea se tratează doar cu picături antialergice, antibioticul doar agravează alergia.

Doar conjunctivita bacteriană se tratează cu antibiotic, însă ca și în cazul celorlalte tipuri, tratamentul trebuie prescris doar de către medicul oftalmolog. Aceasta apare doar la un ochi, secreția e foarte urâtă, muco-purulentă, ochiul roșu.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

4 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

5 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

5 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

6 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia