Categories: Ştiri sănătate

Profilul șoferului român care provoacă accidente. Psiholog: „Este imatur emoțional, orgolios și agresiv”

În ultimele zile, România a fost luată cu asalt de o serie de evenimente neplăcute în trafic: de la șoferi care merg pe contrasens pe autostrada, la carambol cu 150 de mașini. În urma unui experiment efectuat de Digi24, în care reporterii alături de un doctor în psihologie au mers regulamentar pe autostrada, s-a putut observa cu ușurință cum încalcă românii regulile de circulație și cum devenim victimele accidentelor rutiere.

Emil Răzvan Gâtej este doctor în psihologie, specialist în siguranță rutieră și conducere defensivă, iar în cele ce urmează realizează profilul psihologic a șoferului român:

Este imatur emoțional, se joacă, are impresia că condusul este o joacă și că el trebuie să ajungă primul.  Avem foarte mari probleme în zona aceasta, nu se pune în locul celuilalt, nu se gândește că cel care iese de pe o bandă ar avea nevoie și el să se înscrie în trafic. Este un șofer care nu suportă să fie învins, pe fondul imaturității emoționale, este orgolios. Este agresiv, altă caracteristică psihologică.”

Vă reamintim că zilele trecute  în mediul online au  a unor imagini în care mai mulţi şoferi întorc pe Autostrada A2 şi circulă pe contrasens, majoritatea pe banda de urgenţă, dar câţiva şi pe banda întâi.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română: Persoanele depistate până la acest moment au motivat faptul că au observat un eveniment rutier pe Autostrada A2 și au încercat să evite o eventuală aglomerație și au întors pe acea bretea care face legătura între Autostrada A4 și Autostrada A2 și au mers pe contrasens.

Despre acest gen de șofer, psihologul Eduard Puiu spune că e genul de om care consideră că nimic rău nu i se poate întâmpla lui.

Eduard Puiu, psiholog: Sunt oameni dependenți de adrenalină și atunci viteza combinată cu muzica dată foarte tare în mașină creează un soi de adicție. Sunt oameni care au altfel de deprinderi la volan și anume de a depăși foarte mult, de a se băga în fața altora în așa fel încât să-și testeze aceste capacități, dar capacitatea lor de a conștientiza riscul este foarte redusă.

România este pe primul loc în Uniunea europeană la numărul de victime ale accidentelor rutiere. Anual, 85 de români dintr-un milion își pierd viața pe șosele, dublu față de media UE.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

20 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

49 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică