Și persoanele asimptomatice pot avea plămânii afectați după vindecare. Specialist: „Vezi că are o reducere a funcției ventilatorii, dar pe care domnia sa nu o simte”

Mulți pacienți care s-au vindecat de Covid-19 au suferit anumite simptome și probleme de sănătate post-COVID. Majoritatea acuză probleme la nivelul plămânilor, însă virusul poate lăsa urme și manifestări în tot organismul. De asemenea, specialiștii au descoperit că persoanele asimptomatice pot avea plămânii afectați după recuperare.

Deși se credea că numai persoanele care prezintă simptome pot rămâne cu manifestări post-COVID, specialiștii confirmă că acestea pot fi prezente și la persoanele asimptomatice.

Persoanele care au trecut foarte ușor prin boală sau nu au avut simptome specifice pot suferi, de asemenea, de probleme de sănătate post-COVID.

Și persoanele asimptomatice pot avea plămânii afectați post-COVID

Potrivit RRA, citat de Rador, președintele Societății Române de Pneumologie, profesor doctor Roxana Nemeș, spune că au fost situații în care, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, și pacienții asimptomatici au avut afectat plămânul post-COVID.

„Sunt foarte mulți pacienți care au trecut subtil prin boală, adică au trecut în forme mai ușoare, sau le-au dus pe picioare; unii dintre ei au fost asimptomatici.

Chiar și în această situație, evaluarea imagistică poate să surprindă modificări la nivel de interstiții.

Este foarte important în această evaluare post-COVID să meargă mână în mână evaluarea clinică, cu evaluarea imagistică și cu evaluarea funcțională, pentru că nu există o liniaritate între o afectare și cealaltă.

Sunt indivizi care spun „eu mă simt foarte bine, nu am nicio problemă”, faci o o evaluare funcțională și vezi că are o reducere a funcției ventilatorii, dar pe care domnia sa nu o simte.

Este ca la pacientul fumător în primele stadii, când sunt afectate căile respiratorii mici; căile respiratorii mici sunt ultimele căi la intrarea în uzina pulmonară, au un diametru de doi milimetri, cât vârful de pix, și afectarea lor înseamnă punctul de plecare în afecțiuni respiratorii cronice, indiferent că este astm sau BPOC.

Această obstrucție pe căile aeriene mici este nedureroasă, neinvalidantă, și practic nu se adresează medicului. Ea există, dar tu nu o simți.

La un moment dat ea devine importantă când acest teritoriu este din ce în ce mai prins și exprimă dispnee; ne ducem la doctor în special în dispneea de repaus”, afirmă specialistul.

 

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

20 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

49 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică