Sari la conținut

Profilul șoferului român care provoacă accidente. Psiholog: „Este imatur emoțional, orgolios și agresiv”

accidente

În ultimele zile, România a fost luată cu asalt de o serie de evenimente neplăcute în trafic: de la șoferi care merg pe contrasens pe autostrada, la carambol cu 150 de mașini. În urma unui experiment efectuat de Digi24, în care reporterii alături de un doctor în psihologie au mers regulamentar pe autostrada, s-a putut observa cu ușurință cum încalcă românii regulile de circulație și cum devenim victimele accidentelor rutiere.

Emil Răzvan Gâtej este doctor în psihologie, specialist în siguranță rutieră și conducere defensivă, iar în cele ce urmează realizează profilul psihologic a șoferului român:

Este imatur emoțional, se joacă, are impresia că condusul este o joacă și că el trebuie să ajungă primul.  Avem foarte mari probleme în zona aceasta, nu se pune în locul celuilalt, nu se gândește că cel care iese de pe o bandă ar avea nevoie și el să se înscrie în trafic. Este un șofer care nu suportă să fie învins, pe fondul imaturității emoționale, este orgolios. Este agresiv, altă caracteristică psihologică.”

Vă reamintim că zilele trecute  în mediul online au  a unor imagini în care mai mulţi şoferi întorc pe Autostrada A2 şi circulă pe contrasens, majoritatea pe banda de urgenţă, dar câţiva şi pe banda întâi.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română: Persoanele depistate până la acest moment au motivat faptul că au observat un eveniment rutier pe Autostrada A2 și au încercat să evite o eventuală aglomerație și au întors pe acea bretea care face legătura între Autostrada A4 și Autostrada A2 și au mers pe contrasens.

Despre acest gen de șofer, psihologul Eduard Puiu spune că e genul de om care consideră că nimic rău nu i se poate întâmpla lui.

Eduard Puiu, psiholog: Sunt oameni dependenți de adrenalină și atunci viteza combinată cu muzica dată foarte tare în mașină creează un soi de adicție. Sunt oameni care au altfel de deprinderi la volan și anume de a depăși foarte mult, de a se băga în fața altora în așa fel încât să-și testeze aceste capacități, dar capacitatea lor de a conștientiza riscul este foarte redusă.

România este pe primul loc în Uniunea europeană la numărul de victime ale accidentelor rutiere. Anual, 85 de români dintr-un milion își pierd viața pe șosele, dublu față de media UE.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: