Provoacă obezitate, retenție de apă și obezitate. De ce are nevoie corpul nostru de sare?

Provoacă retenție de apă, hipertensiune renală, formarea de calculi biliari, obezitate și, mai ales, creșterea tensiunii arteriale. De ce are nevoie corpul nostru de sare?

Organizația Mondială a Sănătății recomandăconsumul a 5 grame de sare pe zi  sau, dacă este posibil, chiar mai puțin, deoarece un aport cât mai mic de sodiu poate contribui puternic la scăderea tensiunii arteriale și a ratei de deces din cauza atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și a altor boli cardiovasculare.

Sarea, pe lângă dezavantajele sale cunoscute, poate avea și un efect terapeutic împotriva infecțiilor cutanate și un efect pozitiv asupra funcțiilor organismului. Conform medicilor cardiologi, stabilizează bătăile inimii, întărește oasele și previne osteoporoza și crampele, după cum a relatat Dr. Steven Lin, potrivit site-ului Pro News.

De ce are nevoie organismul tău de sare?

Organismul are nevoie de o anumită cantitate de sodiu pentru a funcționa corect. Sodiul contribuie la menținerea concentrației fluidelor corporale la niveluri corecte.

Acesta reglează tensiunea arterială, precum și volumul de sânge. În plus, joacă un rol central în transmiterea impulsurilor electrice către nervi, deoarece este un electrolit, în contracția musculară și în funcția cardiacă.

Ce rol are sarea în organism?

De asemenea, sarea joacă un rol important în sistemul digestiv și, în special, în metabolismul alimentelor, fiind necesară pentru funcționarea pancreasului, a splinei și a ficatului. În cele din urmă, ne ajută să menținem flexibilitatea articulațiilor.

Absorbția sodiului în intestinul subțire joacă un rol important în absorbția clorurilor, aminoacizilor, glucozei și apei.

Reglează circulația fluidelor

Corpul nostru este alcătuit din 52-60% apă, iar cantitățile crescute sau scăzute ale acestor fluide sunt capabile să provoace problemele corespunzătoare. În aceste cazuri intervine sodiul, care are capacitatea de a regla cantitatea de apă din organism, provocând sete sau urinare, în funcție de caz.

Menținând sodiul la un nivel echilibrat în organism, păstrați și cotele corecte de apă în acesta. Dar nu exagerați, deoarece un nivel crescut de sodiu duce la retenție de lichide.

Ajută la funcționarea mușchilor

Atunci când nivelul de sodiu scade, fie din cauza unui aport insuficient de sodiu, fie din cauza transpirației crescute, unul dintre primele locuri din organism care resimte efectele este mușchii.

Lipsa de sodiu duce la crampe musculare, așa că după orice exercițiu sau activitate intensă este bine să refaci sarea pierdută în organism cu o băutură energizantă sau apă de cocos.

Reglează glucoza

Oricât de ciudat ar suna, organismul are nevoie de sodiu pentru a regla glicemia. Organismul folosește glucoza ca energie, în timp ce sodiul este elementul care ajută glucoza să treacă în fluxul sanguin.

Acest proces se referă, în esență, la legarea glucozei și la transportul acesteia prin intestinul subțire în fluxul sanguin, de unde ajunge la toate celulele organismului oferindu-le energia necesară.


Implicat în funcția nervoasă

Sodiul este unul dintre cele mai importante elemente în funcționarea sistemului nervos. Nervii comunică între ei prin conexiuni electrice, iar sodiul este un electrolit care ajută la reglarea acestor conexiuni.

 

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

9 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

39 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică