Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă dacă mănânci varză murată? Varza murată face parte din alimentele fermentate care ne ajută organismul. Potrivit specialiștilor, acest aliment are efecte curative și revitalizante. Este un aliment plin de vitamine, minerale, antioxidanți și acid folic.
Varza murată este considerată un adevărat deliciu. Extrem de apreciată în sezonul rece, varza murată este un aliment plin de vitamine, minerale, antioxidanți și acid folic. Oamenii de știință mai spun că varza murată are efecte curative și revitalizante.
Varza murată este singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12, care încetinește îmbătrânirea și protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie.
Prin conţinutul său de vitamine din complexul B, magneziu, acid folic, potasiu, fier şi iod, varza murată combate anemia.
Varza murată, benefică împotriva cancerului
Oamenii de știință mai spun că varza murată este bună și împotriva cancerului, pe lângă curele de slăbit. Aceasta ține de foame, dar și scade pofta de dulciuri.
În ceea ce privește cancerul, cercetătorii finlandezi au descoperit că prin procesul de fermentație, izotiocianaţii conţinuţi au un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism.
”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare.
Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varză albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.
Infecțiile respiratorii, combătute prin consumul de varză murată
Infecțiile respiratorii pot fi combătute prin consumul de varză murată. Aceasta conține mari cantități de vitamina A, E, de zinc, de calciu și de potasiu. Vitamia C, pe care o conține, ajută la întărirea sistemului imunitar, scrie playtech.ro.