Categories: Stil de viaţă

Psiholog: Părinții ai căror copii au probleme suferă un șoc emoțional și trebuie, la rândul lor, ajutați

Un copil este o binecuvântare. Însă momentul de bucurie relaționat cu venirea pe lume al unui copil poate fi mai târziu umbrit, dacă în primii ani de viață copilul este diagnosticat cu o întârziere în dezvoltare. Există situații în care dificultățile pot fi prevenite, sau le putem știi cauza, dar există și situații în care dificultățile copilului apar fără a avea o cauză palpabilă, spun specialiștii.

Despre stadiile durerii prin care poate trece un părinte dar și despre importanța parcurgerii acestora și drumul spre vindecare ne-a povestit psihologul Alex Ștefan.

Practic orice părinte al cărui copil este suspect de anumite întârzieri în dezvoltarea sa are loc un adevărat șoc emoțional.

Există cinci stadii ale durerii prin care părinții vor trece. Să auzim faptul că copilul nostru are o problemă, sau și mai mult să fie diagnosticat cu o întârziere în dezvoltare poate reprezenta o piatra grea de încercare pentru mulți părinți, a explicat psihologul Alex Ștefan.

Iată cele 5 fazele prin care trec părinții:

Negarea. Acesta este prima fază cu care se confruntă familia. În această etapă, părintele încearcă să se apere cu tot ce are la dispoziție de povara durerii pe care i-ar putea-o provoca o astfel de situație.

Disperarea. A doua fază este reprezentată de disperare. Practic, acum părintele își pune întrebări de genul: de ce tocmai mie mi se întâmplă așa ceva? Dar tot în această fază părintele caută răspunsuri la situația nouă din viața lor.

Negocierea. În această etapă părintele își promite diferite lucruri sau acțiuni cu scopul de a compensa sentimentul de durere care îl macină. De exemplu: „dacă se întâmplă x, voi face y sau z”. Cu alte cuvinte își face un plan de rezervă, vrea să simtă că deține măcar o parte din controlul asupra situației.

Depresia. Este poate cea mai grea dintre toate fazele. Însă este obligatoriu ca părinții să treacă prin ea că să ajungă la ultima fază, cea de eliberare. Este absolut normală această etapă, iar din tristețea emanată de ea pot izvorî resurse importante, mai ales dacă persoana merge la terapie și este îndrumat corect.

Acceptarea este ultima fază a acestui proces greu. Acceptarea reprezintă momentul în care putem să acționăm cu adevarat în vederea îmbunătățirii situație în care ne aflăm. Abia acum, pacientul a pus în balanță într-un mod echilibrat situația în care este și să poată decidă și alege cea mai lucidă modalitate de a acționa.

Fiecare etapa vine cu provocările ei și nu există un timp standard pentru niciuna dintre ele. Ceea ce contează cu adevărat este reprezentat de istoricul personal al fiecărui individ, de abilitățile sale psihice și de suportul celor din jur său, atât de necesar într-o astfel de situație, a spus psihologul.

Aceasta a mai spus și că apelarea la un ajutor de specialitate și căutarea unei psihoterapii care să i se potrivească persoanei în cauză, reprezintă un mijloc extrem de important pentru provocările viitoare.

Dacă triada de care vorbeam – istoric, psihic, suport – nu este “completă” va fi destul de dificile pentru orice individ să depășească un astfel de moment într-un mod sănătos din punct de vedere fizic și psihic. Îndrumarea către un specialist este necesară să fie privită cu deschidere chiar dacă nici acest lucru nu este ușor. Trebuie să punem în balanță costurile și beneficiile, avantajele și dezavantajele, a mai spus specialistul.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

6 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

7 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

8 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia