Pupatul ține inima sănătoasă. Știai că sărutul scade colesterolul?

Sărutul privit ca un comportament care promovează sănătatea nu este doar folclor romantic. E un subiect care a atras atenția cercetătorilor și a profesioniștilor din domeniul sănătății deopotrivă.

Studiile sugerează că sărutul stimulează eliberarea de endorfine, hormoni asociați cu plăcerea și euforia, care ne dau starea de bine.  Acest potop de endorfine îmbunătățește starea de spirit și servește ca un calmant natural al stresului, atenuând potențial efectele nocive ale stresului cronic asupra sănătății cardiovasculare.

Pupatul ține inima sănătoasă

În plus, sărutul implică mulți mușchi, inclusiv de pe față, gât și piept. Această implicare musculară poate crește fluxul de sânge în aceste zone, promovând circulația și oxigenarea țesuturilor. Îmbunătățirea circulației este esențială pentru menținerea sănătății inimii, asigurându-se că organele vitale primesc nutrienții și oxigenul necesar pentru a funcționa optim.

Dar cel mai intrigant aspect al potențialelor beneficii cardiovasculare ale sărutului constă în capacitatea sa de a influența nivelul colesterolului. Colesterolul, adesea demonizat ca precursor al bolilor de inimă, joacă un rol complex în organism. În timp ce nivelurile crescute de colesterol LDL sunt tipice în bolile cardiovasculare, nu tot colesterolul este egal.

Potrivit unui sondaj realizat în 2009 pe 52 de persoane, cei care s-au sărutat pentru perioade mai lungi s-au dovedit a avea un nivel mai scăzut de stres.

Știai că sărutul scade colesterolul?

Ideea este că schimbul de salivă în timpul săruturilor poate reduce nivelul de colesterol. Saliva conține enzime care ajută la spargerea grăsimilor și a lipidelor, inclusiv a colesterolului. Teoria presupune că transferul acestor enzime prin sărut ar putea ajuta la metabolizarea excesului de colesterol din organism, scăzând nivelurile generale.

În timp ce ipoteza sărutului este intrigantă, dovezile științifice care susțin validitatea acesteia rămân limitate la sărut și nivelurile de colesterol, lăsând mult la speculații și presupuneri. Cu toate acestea, beneficiile mai largi ale sărutului asupra bunăstării mentale și emoționale sunt bine documentate, cu implicații pentru sănătatea cardiovasculară.

Este important de reținut că sărutul poate oferi potențiale beneficii pentru sănătate, dar nu este un substitut pentru intervențiile cardiovasculare stabilite, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația adecvată și tratamentul medical atunci când este necesar.

În schimb, sărutul ar trebui privit ca un aspect complementar al unei abordări holistice a sănătății inimii care hrănește corpul și sufletul.

Recent Posts

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

13 minute ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

43 de minute ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

o oră ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

2 ore ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

2 ore ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

3 ore ago

Citeste si: