Sari la conținut

Un test simplu de salivă poate detecta semnele precoce ale cancerului „cu o acuratețe de 90%”. Poate fi făcut acasă

Un test simplu de salivă poate detecta semnele precoce ale cancerului „cu o acuratețe de 90%”. Poate fi făcut acasă

Un test inovator la domiciliu bazat pe inteligență artificială promite să detecteze cancerul oral și de gât dintr-o probă de salivă. Cancerul cavității bucale și al gâtului poate fi învins dacă este detectat la timp.

Poate și datorită unui nou test acasă bazat pe inteligența artificială, care le detectează din probele de salivă. Un test, cel aprobat în noiembrie de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca „dispozitiv inovator”, cu o precizie de peste 90%.

Un test simplu de salivă poate detecta semnele precoce ale cancerului

Cancerul oral și de gât sunt adesea detectate doar în stadii avansate, din cauza deficitului de instrumente de diagnosticare eficiente. Și acest lucru poate duce la o rată scăzută de supraviețuire.

Cu 95% specificitate și 90% sensibilitate, acest test se numește CancerDetect și realizat de American Viome Life Sciences oferă o acuratețe fără precedent în diagnosticul precoce. Și își propune să îmbunătățească șansele unui tratament de succes, odată ce diagnosticul este confirmat cu o biopsie.

Pentru a dezvolta un instrument de diagnostic mai precis, cercetătorii Viome au studiat modul în care microbiomul se modifică la persoanele cu cancer oral sau de gât.

În studiile anterioare, autorii au descoperit că capacitatea celulelor canceroase de a rămâne latente este controlată de o proteină numită NR2F1.

Datorită inteligenței artificiale și analizei probelor de salivă, oamenii de știință au reușit să identifice 88 de modificări specifice în expresia genelor și 182 de caracteristici genetice unice în bacteriile bolnavilor de cancer. Și a dezvoltat în sfârșit un test ușor și accesibil.

Cum functioneazã

Cei cu risc de cancer oral sau de gât pot achiziționa testul online completând un chestionar. Un medic revizuiește de la distanță informațiile furnizate de client înainte de a le trimite testul.

În cazul unui rezultat pozitiv (răspunsul ajunge în două săptămâni) un alt specialist contactează pacientul și îl îndrumă pe următorii pași.

Diagnosticul precoce crește speranța de viață la 5 ani de la descoperirea cancerului, de la 50% la 84%.

În așteptarea unor teste similare și pentru alte tipuri de cancer, viitorul detectării și prevenirii precoce a cancerului pare din ce în ce mai promițător.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel