
Rafila anunţă cu cât se vor scumpi medicamentele. Rafturi goale în farmacii pentru boli vitale

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut în ultimii ani din farmaciile din România. Motivele sunt legate exclusiv de prețul acestora, mult prea mic, în comparație cu alte medicamente de ultimă generație, care conțin aceeași substanță activă, dar au un cost mult mai mare.
În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cu cât va crește prețul medicamentelor generice, indexarea prețurilor urmând să se realizeze „foarte curând”, adică „în această lună sau în prima parte a lunii mai”.
Te-ar mai interesa: Dr. Cezar spune care este cel mai bun ”medicament”...
„Vreau să facem un calcul despre indexarea prețurilor medicamentelor. Au început atacuri în care se spune că Alexandru Rafila mărește prețul medicamentelor. Ce înseamnă o astfel de mărire de preț? Ca să înțeleagă lumea la ce să se aștepte. Un medicament care costă 10 lei va costa după aplicarea acestei indexări 11 lei și 50 de bani.
Marea majoritate a acestor medicamente sunt compensate sau gratuite. Dacă mergem pe varianta cea mai pesimistă, o compensare de 50%, înseamnă că un pacient va plăti în plus 75 de bani.
Această creștere a prețurilor acoperă cheltuielile de producție, este justificată și cel mai important este să găsești medicamentul pe piață.
Te-ar mai interesa: Ridurile din creier dictează funcția acestuia. Stu...
Această iluzie că trebuie să avem medicamentele cele mai ieftine din Europa și să lipsească din farmacii, vedeți că în ultimii 7-10 ani au dispărut 3.000 de produse, este îngrijorător și trebuie să oprim acest fenomen.
Mărim cu o medie de 10%, unele se vor mări cu un procent mai mic, în jur de 7%. Am discutat cu ministrul Finanțelor acest proiect și l-am convins că este o abordare corectă”, a explicat ministrul Sănătății la Antena 3.
Te-ar mai interesa: Spune NU osteoporozei! 6 moduri de a îmbunătăți de...
Rafila declara recent că medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România. „Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi”, argumenta ministrul.
Te-ar mai interesa: Testul creierului. Îți arată dacă ai probleme cu m...
În ultimele luni, medicamente cum sunt cele pentru controlul tensiunii arteriale sau cele prescrise de medici pentru tratarea virozelor respiratorii, nu se mai găsesc în farmacii.
”În farmaciile din Cluj nu se mai găsesc antibiotice prescrise de medici pentru virozele respiratorii. Există o epidemie de scarlatină și foarte multe persoane au rezultate pozitive la exsudatul faringian. Cu toate acestea, antibioticele uzuale care se prescriu în astfel de cazuri nu se găsesc”, a declarat pentru evz.ro un medic de familie din Cluj Napoca.
Te-ar mai interesa: Horoscop 7 iunie 2023. Capricornii trag biletul no...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.