Sari la conținut

RAPORT Eurostat. Românii, printre cei mai săraci europeni. Cine mai plăteşte asigurările de sănătate?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Bulgaria și România înregistrează cel mai ridicat nivel de sărăcie în rândul țărilor membre UE, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică. Astfel, potrivit Eurostat, aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială. 

În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială se înregistra în Bulgaria (30,3%), România (27,9%), Grecia (26,9%), Spania și Lituania (ambele cu 25,8%), păotrivit sursei citate de Agerpres.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (11,3%), Slovenia (14,4%), Țările de Jos (15,4%), Polonia (16%) și Irlanda (16,7%). În cazul României, ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială a scăzut de la 34,4% în 2022, până la 32% în 2023 și 27,9% în 2024.

În acest context, românii sunt campioni în Europa şi la capitolul deceselor provocate de boli care în alte ţări pot fi prevenite sau tratate eficient.

Experţii pun acest lucru şi pe seama subfinanţării cronice a sistemului medical, în condiţiile în care, potrivit statisticilor, doar unul din trei români achită contribuția la Sănătate (CASS), însă de servicii medicale beneficiază aproape 17 milioane de locuitori.

Cine mai plăteşte asigurările de sănătate?

Acest lucru se datorează faptului că mulţi român muncesc la negru şi pentru că mai multe categorii sunt scutite de plata CASS, banii strânși nu acoperă nici jumătate din cheltuielile sistemului.

Potrivit datelor oficiale, România are cea mai mică sumă alocată pe cap de locuitor, sub 1.700 de euro, mai puțin de jumătate din media Uniunii, când vine vorba de îngrijiri medicale.

De regulă, medicii tratează des pacienți care își fac asigurare de sănătate temporară, valabilă doar un an de zile. Însă mulţi români beneficiază de operații sau alte intervenții medicale scumpe, pe care altfel ar trebui să le plătească dacă nu sunt urgențe, informează ştirileprotv.ro.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum poate fi fentat sistemul asigurărilor de sănătate?

Astfel, un român care nu are salariu și nicio firmă care să-i aducă un venit impozabil, depune la ANAF o declarație și își ia angajamentul că va plăti contribuția calculată la salariul minim brut pe economie. Dar, inițial plăteşte cel mult 300 de lei. Și devine asigurat la fel ca cei care plătesc lună de lună, iar statul îi asigură toate tratamentele de care are nevoie.

Specialiştii au calculat că, de pildă, cei care nu au un loc de muncă, nu obțin venituri și completează declarația unică pe zero, pentru a deveni asigurat la sănătate, ar trebui să plătească 2.430 de lei pe an – baza de calcul fiind reprezentată de 6 salarii minime brute. Practic, jumătate din cât plătește o persoană cu loc de muncă.

Calculele arată că unei persoane care este angajată în România cu salariul minim pe economie i se rețin 4.860 de lei pe an pentru contribuția la sănătate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel