Categories: Stil de viaţă

Recomandările medicului pentru masa de Paște. Așa evitați problemele digestive

“În perioada Paștelui se declanșează sau se agravează, în special,
problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava și patologiile cronice,
asociate ale persoanelor respective. Astfel, se poate ajunge până la dublarea numărului de pacienți cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an.
De aceea recomandăm prudență sporită persoanelor cu patologie hepatică
(steatoză hepatică, hepatite de diferite etiologii, ciroză, litiază colecistică sau coledociană), sau digestivă (gastrită, ulcer gastric sau duodenal,
pancreatite), dar și persoanelor cu afecțiuni cronice – diabet zaharat,
hipertensiune arterială, infarct miocardic sau AVC în istoric. Un risc mare
pentru afecțiuni de sănătate îl prezintă copiii, vârstnicii sau gravidele.”,
avertizează Dr. Luminița Florea – medic specialist diabet, nutriție și boli
metabolice în cadrul centrului ProVita.
Paștele vine, de obicei, după o perioadă prelungită de post, ce reprezintă din punct de vedere alimentar o dietă prin excelență vegetariană, cu un
caracter de cruțare hepatică, adică pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică.

Meniul de sărbătoare tradițional este însă bogat în grăsimi animale,
gălbenuș de ou, grăsimi din lapte – procesate sub formă de smântână/ frișc și diverse combinații sub formă de: friptură, prăjeli, drob, prăjituri. Apariția bruscă a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secreției biliare) duce la o agresiune hepatică și, în functie de sensibilitatea fiecărui organism, produce acutizări sau complicații ale diferitelor afecțiuni existente.
Pentru a evita problemele de sănătate doctorul ne recomandă să
introducem treptat alimentele de origine animală, după o perioadă de post.
De asemenea, este important să combinăm corect alimentele: produsele
tradiționale precum carnea de miel, drobul sau ouăle să fie întotdeauna
acompaniate de cât mai multe vegetale și în special legume de sezon
(proaspete, în salate, la grătar sau la cuptor). Încercați să gătiți alimentele,
pe cât posibil, dietetic: la cuptor, abur, la grătar, prin fierbere și evitați
prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri.
În concluzie, sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără
excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum
mic sau moderat de alcool și mișcare între mese, pentru o digestie optimă.
Mai mult, trebuie să continuăm să ducem un stil de viață sănătos și după
terminarea Paștelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald.
“Odată cu trecerea de la iarna la primavară este momentul unor schimbări
în alimentație și în stilul de viață în general. Trebuie să creștem randamentul metabolic și să energizăm organismul prin înlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinații între proteine animale, glucide și grăsimi) cu alimente vegetale specifice primăverii. Se impune astfel o detoxifiere și o vitaminizare prin legume și fructe.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia