Din cuprinsul articolului
Este nelipsit din ciorbe, cărora le dă o aromă specială, dar nu multe persoane ştiu că această plantă condiment are o serie de proprietăţi benefice extrem de importante pentru sănătate.
Ca plantă medicinală, leușteanul a fost folosit ca digestiv, carminativ (calmează durerile abdominale), diaforetic (care provoacă transpirație), diuretic, emegagog (care provoacă menstruația), antidispeptic (previne tulburările digestive), expectorant, stimulant și stomahic, precum și ca tratament pentru icter.
O evaluare realizată de Agenția Europeană pentru Medicamente a constatat că leușteanul funcționează ca agent eficient în creșterea cantității de urină necesare pentru „a spăla” tractul urinar în afecțiuni minore.
Efect diuretic natural

Uleiurile volatile din leuștean ajută la stimularea secreției de enzime digestive, îmbunătățind digestia și reducând disconfortul abdominal. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu indigestia, balonarea și crampele abdominale.
Datorită conținutului său de vitamina C și substanțe fitochimice, leușteanul poate contribui la întărirea sistemului imunitar. De aceea, consumul regulat de leuștean poate ajuta la combaterea infecțiilor și la reducerea severității simptomelor în timpul răcelii și gripei, potrivit bzi.ro.
În plus, este folosit tradițional ca remediu natural pentru probleme respiratorii, cum ar fi tusea și bronșita. Uleiurile volatile din leuștean au proprietăți expectorante, ajutând la desprinderea și eliminarea mucusului din căile respiratorii. Leușteanul este o plantă minunată cu multiple beneficii pentru sănătate.
Te scapă de mirosurile neplăcute
Dacă ai mâncat usturoi sau ceapă și ți-ai dat seama că trebuie să ajungi undeva, mestecă preț de câteva minute niște frunze de leuștean, fiind ştiut că această plantă anulează mirosurile puternice, inclusiv pe cel de alcool.
În cazul în care ai curățat pește și vezi că mirosul de pe mâini persistă, freacă-ți palmele cu câteva frunze de leuștean și vei scăpa de această problemă.