Din cuprinsul articolului
Mulţi fitoterapeuţi recomandă această plantă, despre care se crede că are puteri magice, putând să ţină bolile la distanţă.
Sunătoarea (Hypericum perforatum), cunoscută în popor şi sub numele de pojarniță, are o istorie veche şi interesantă. Paracelsul și Galenus o recomandau drept o plantă medicinală de frunte, iar farmacologul și botanistul Dioscoride o recomanda pentru sciatică și afecțiunile sistemului nervos.
Şi în medicina populară românească, sunătoarea a fost folosită din cele mai vechi timpuri și este până astăzi culeasă cu grijă de bătrânii satelor și pusă la uscat pentru iarnă. Ceaiul din sunătoare este consumat pentru calmarea nervilor și în cazul afecțiunilor de stomac, fiind un remediu foarte eficient, potrivit experţilor citaţi de almanahonline.ro.
În țara noastră o puteți găsi pe toate câmpurile, pășunile însorite și dealuri, crescând în sălbăticie, deși poate fi cultivată și în grădini, prin însămânțare.
Beneficii pengtru sănătate
Sunătoarea este foarte eficientă pentru tratarea depresiei ușoare, stresului, anxietății și asteniilor. Pentru efecte complete însă, ca și toate plantele, trebuie consumată perioade mai lungi de timp, câte 2-3 săptămâni, apoi se face pauză și se reia consumul.

Sunătoarea are și proprietăți antivirale, antimicrobiene și antiinflamatoare, fiind potrivită ca adjuvant pentru tratarea infecțiilor de natură microbiană sau virală, precum herpesul sau zona zoster.
De asemenea, această plantă miraculoasă oferă un ajutor eficient în lupta împotriva excesului de greutate. S-a dovedit că sunătoarea nu numai că suprimă foamea, ci și accelerează semnificativ metabolismul intracelular, stimulând pierderea în greutate.
Uleiul din flori de sunătoare, aplicat local, este foarte eficient în tratarea vânătăilor, arsurilor și rănilor de tot felul. De asemenea, alină durerea și grăbește regenerarea și vindecarea țesuturilor.
Se spune despre florile de sunătoare că ne înseninează zilele. Pentru a avea o zi senină și liniștită, încercați următorul ceai, folosind aceste plante din care veți obține un ceai eficient pentru a avea o stare de bunădispoziție.