Sari la conținut

Riccardo Polosa la GFN25: „Ceea ce cauzează bolile nu este nicotina, ci miile și miile de substanțe chimice generate în timpul arderii tutunului”

Prof. Dr. Riccardo Polosa

Reducerea riscurilor” reprezintă o ramură a stiinței și tehnologiei care studiază efectele negative produse de alegerile noastre și care, ulterior, poate să genereze tehnologii de reducere a riscurilor asociate acestora.

În contextul produselor din tutun, reducerea riscurilor a devenit un subiect tot mai relevant în ultimii ani. Tehnologiile inovatoare care permit utilizarea nicotinei fără arderea tutunului vin să completeze politicile de reducere a riscurilor asociate consumului de tutun. Cercetările și studiile realizate de medici și oameni de știință au adus dovezi solide în acest sens. Concluziile lor arată că „riscul asociat produselor fără fum pe bază de tutun sau nicotină este atât de scăzut, încât devine incomensurabil”.

Astfel, experți internaționali, cercetători de marcă, jurnaliști și profesori renumiți s-au reunit pentru a analiza progresele științifice înregistrate în reducerea efectelor nocive ale fumatului. Cea de-a XII-a ediție a Forumului Global privind Nicotina (Global Forum on Nicotine – GFN25) s-a desfășurat la Varșovia, între 18 și 21 iunie. La eveniment a participat și Prof. Dr. RICCARDO POLOSA și a avut amabilitatea să acorde un interviu pentru doctorulzilei.ro.

 

Vedeți interviul aici:

 

Profesorul Riccardo Polosa este un susținător al reducerii riscurilor asociate tutunului și este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai prolifici autori academici în domeniul produselor care nu ard tutunul. Acesta militează în favoarea unei reglementări mai puțin restrictive pentru produsele cu risc potențial redus pentru consumatori.

Polosa este Directorul Institutului de Medicină Internă și de Urgență și al Școlii de Specializare în Reumatologie a Universității din Catania, Italia. În martie 2018, a fondat Centrul de Excelență pentru Accelerarea Reducerii Riscurilor (CoEHAR), un centru de cercetare interdepartamental din cadrul Universității din Catania.

Produsele din nicotină fără ardere nu produc cancerul oral

Doctorul zilei: Sunteți Profesor de Medicină Internă și specialist în Boli Respiratorii și Imunologie Clinică la Universitatea din Catania. În 2018, ați fondat Centrul de Excelență pentru Accelerarea Reducerii Riscurilor (CoEHAR) la aceeași universitate.

Aș dori să începem discuția cu faptul că există o convingere larg răspândită că tutunul fără ardere sau produsele din nicotină fără ardere pot produce cancer oral. Unele studii anterioare au descoperit o asociere, dar dovezile luate în ansamblu nu susțin această percepție.

În opinia dvs, având în vedere faptul că analiza dumneavoastră sistematică explorează efectele secundare orale ale produselor cu nicotină necombustibile, care credeți că au fost cele mai surprinzătoare sau interesante constatări care au rezultat din aceste date?

Riccardo Polosa: Am analizat 36 de lucrări de înaltă calitate. Nu a fost surprinzător să constatăm că aceste produse sunt, de fapt, foarte bine tolerate. Nu este nicio surpriză reală aici. Poate că singura surpriză a fost că multe dintre aceste studii au o calitate puțin deficitară, așa că unul dintre motivele pentru care se face acest tip de analiză sistematică e încercarea de a înțelege dacă există lacune de cercetare, iar una dintre lacunele de cercetare este că avem nevoie de mai multe studii longitudinale care să analizeze în mod specific sănătatea orală și, prin urmare, rezultatele.

Dar nu am fost foarte surprinși să constatăm că aceste produse sunt, în esență, extrem de bine tolerate și lipsite de riscuri majore.

Ceea ce cauzează bolile nu este nicotina, ci miile și miile de substanțe chimice care se generează prin arderea tutunului din țigări

Doctorul zilei: Având în vedere popularitatea tot mai mare a acestor produse cum ar trebui, medicii profesioniști în domeniu și stomatologii, să interpreteze descoperirile dumneavoastră atunci când sfătuiesc pacienții care le utilizează?

Riccardo Polosa: Aceasta este o întrebare foarte importantă și mulțumesc foarte mult pentru ea. Fiecare medic, din orice profesie, din orice specialitate, ar trebui să încerce să înțeleagă, în primul rând, produsele de administrare a nicotinei care nu ard tutunul și, în special, care este potențialul lor pentru o sănătate mai bună.

Ce pot să spun? Trebuie să înțeleagă, în primul rând, că ceea ce cauzează bolile nu este nicotina, ci miile și miile de substanțe chimice care se generează prin arderea tutunului din țigări.

Dacă înțelegi că problema este asociată cu arderea și nu cu nicotina, vei înțelege 100% conceptul de reducere a riscurilor provocate de tutun.

Cred că mulți utilizatori din întreaga lume vor avea o înțelegere perfectă a conceptului de reducere a riscurilor provocate de tutun, pentru că iubesc produsul, înțeleg că este mai bun pentru ei, se simt imediat mai bine și percep o îmbunătățire a calității vieții lor. Și aceasta este pentru ei o dovadă mai buna că aceste produse vor face o schimbare majoră în viața lor. Și nicio societate științifică, niciun guvern nu le va schimba părerea.

Utilizatorii au o mai bună înțelegere a produselor, ce pot face acestea pentru ei, pentru o viață mai bună

Doctorul zilei: Cum considerați că cercetarea dumneavoastră va influența viitoarele decizii de reglementare sau mesajele de sănătate publică cu privire la profilul de siguranță al produselor cu nicotină necombustibile?
Riccardo Polosa: Cred că nu contează doar cercetarea noastră, de la Centrul de Excelență pentru accelerarea reducerii riscurilor. Cred că există și alte grupuri din întreaga lume care, împreună, realizează studii științifice foarte bune și sugerează direcția către care aceste produse sunt extrem de sigure, în special în comparație cu țigările cu ardere.

Nu mă simt suficient de arogant pentru a sugera că cercetarea noastră va influența factorii de decizie politică sau politicienii, dar am speranța că, adunate, cele peste 200 de lucrări și rapoarte științifice pe care le-am realizat în ultimii 6-7 ani vor fi o sursă de inspirație pentru consumatori. Asta contează cu adevărat.

Stiu acum că utilizatorii au o mai bună înțelegere a produselor, ce pot face acestea pentru ei, care sunt riscurile absolute și ca, în final, vor fi mai bine informați și ca vor lua propriile decizii pentru o viață mai bună.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel