Sari la conținut

Risc „semnificativ mai mare” de cancer de colon înainte de 50 de ani în cazul acestei boli, adesea trecută cu vederea

Semne care apare în cancerul de colon
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de colon, semne alarmante

Cazurile de cancer de colonl sunt în creștere, în special în rândul adulților mai tineri. Oamenii de știință încearcă să se grăbească descoperirea vinovaților ascunși ai acestei tendințe îngrijorătoare.

Se știe deja că dietele nesănătoase, stilul de viață sedentar și factorii de mediu sunt principalii factori care contribuie la declanșarea acestui tip de cancer.

Un nou studiu, însă, dezvăluie un factor contribuitor surprinzător, o afecțiune care este atât răspândită, cât și frecvent trecută cu vederea.

Cercetătorii au identificat o legătură izbitoare între steatohepatita non-alcoolică/ boala ficatului gras (NAFLD), o afecțiune silențioasă care afectează aproximativ una din patru persoane la nivel global și un risc semnificativ crescut de cancer colorectal cu debut precoce (diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani).

În ciuda prevalenței sale, ficatul gras trece adesea nedetectat în îngrijirea medicală de rutină și progresează fără simptome evidente.

Boala ascunsă care crește riscul de cancer de colon înainte de 50 de ani

Cercetătorii au vrut să înțeleagă legătura dintre boala ficatului gras și cancerul colorectal cu debut precoce. Aceștia au efectuat un studiu de cohortă la scară largă, bazat pe populație, utilizând date de la Serviciul Național de Asigurări de Sănătate din Coreea, care a implicat peste 4,6 milioane de adulți.

Participanții aveau vârste cuprinse între 20 și 49 de ani. Au fost supuși controalelor medicale de rutină în 2009, rezultatele stării de sănătate fiind urmărite până în 2019.

Boala ficatului gras a fost identificată folosind o măsură validată cunoscută sub numele de Indicele Steatozei Steatozei Steatozei (FLI), scorurile de 60 sau mai mari indicând prezența NAFLD.

Participanții au fost apoi grupați în funcție de scorurile FLI:

  • cei cu NAFLD (FLI ≥ 60),
  • cei cu NAFLD la limită (FLI între 30 și 59),
  • cei fără NAFLD (FLI < 30).

Cazurile de cancer colorectal cu debut precoce au fost identificate prin intermediul datelor naționale privind cererile de despăgubire. Pe o perioadă mediană de urmărire de 9,3 ani, 2.733 de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal cu debut precoce.

Rezultatele studiului

Cercetătorii au observat că persoanele cu NAFLD au avut un risc cu 24% mai mare de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce comparativ cu cele fără ficat gras. Persoanele din categoria NAFLD la limită au avut un risc crescut cu 12%.

Studiul a descoperit și o relație doză-răspuns între severitatea ficatului gras și riscul de cancer în cazul cancerelor, în cele localizate în colonul stâng și rect.

Asocierea a fost deosebit de puternică în rândul bărbaților, al persoanelor mai tinere cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani și al celor fără diabet.

Cercetătorii spun că aceste descoperiri evidențiază necesitatea unor strategii preventive multifațetate, inclusiv intervenții asupra stilului de viață și screening extins pentru populațiile mai tinere cu steatoză hepatică non-alcoolică.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel