Categories: Stil de viaţă

România, printre primele ţări din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală. La ce vârste apar cele mai multe cazuri

România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecţie cu transmitere sexuală.

Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.

Infecţiile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidenţă crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia şi Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România.

Informaţiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe ţări sau este subfinanţată, a spus dr. Victor Olsavszky.

Chiar în regiunea europeană nu toate ţările membre colectează date despre toate ITS, infecţiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere.

„Dacă comparăm România cu media UE şi media regiunii (atât la sifilis, cât şi la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendinţa fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuşi un semnal privind supravegherea şi modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulaţii în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice.
În acest context mondial şi european, OMS recomandă statelor membre o Strategie globală OMS pentru prevenţia şi controlul Infecţiilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)” a detaliat dr. Victor Olsavszky.

Direcţii principale de acţiune sunt: promovarea unui comportament sexual care să asigure protecţia şi educarea populaţiei pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizării prezervativelor, integrarea intervenţiilor şi activităţilor de control ale ITS în asistenţa primară şi la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (inclusiv sector privat), intervenţii specifice la nivelul populaţiilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.

Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a menţionat prevenirea şi tratamentul sifilisului congenital şi a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infecţiilor simptomatice şi ne-simptomatice, monitorizarea rezistenţei la antibiotice şi antivirale, controlul ITS este cea mai eficientă intervenţie de sănătate.

El a subliniat că efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.

În România se observă o scădere a incidenţei, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sănătăţii de control al ITS care datează din 2002, a evidenţiat reprezentantul OMS pentru România.

Conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat pentru AGERPRES că din 2002 cazurile de sifilis şi gonoree, cele mai cunoscute infecţii bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut.

Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare şi anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populaţia activă sexual.

„Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 – 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.

Marţi, în cadrul dezbaterii „Strategii europene şi româneşti în domeniul ITS” se vor aborda, între altele, aspecte privind situaţia reală a infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Romania, cauze, strategia autorităţilor de a diminua incidenţa acestor boli, de ce a crescut numărul avorturilor la cerere.

Recent Posts

Horoscop 2 mai 2024: Schimbări. Berbec, urmărește cu atenție pașii pe care îi faci

Horoscop 2 mai 2024: Schimbări. Nativii horoscopului au parte de schimbări radicale în viața lor în…

24 de minute ago

Avertizare meteorologică: Ploile și vijeliile se extind înainte de Sărbătorile Pascale! Care sunt zonele afectate

Avertizare ANM: Ploile și vijeliile se extind înainte de Paște! Care sunt zonele cele mai…

54 de minute ago

Cel mai bun fruct pentru digestie. Conține multe fibre și este accesibil la preț

Cel mai bun fruct pentru digestie. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse chimic…

o oră ago

Cozonac moale și pufos. Două secrete pe care fiecare gospodină ar trebui să le cunoască

Pe 5 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele 2024. Toată lumea știe că Paștele nu este…

2 ore ago

Comisia Europeană: Ancheta împotriva Facebook și Instagram. Ce obligații au încălcat

Comisia Europeană: Anchetă deschisă de Comisia Europeana împotriva reţelelor sociale Facebook şi Instagram, ale grupului…

2 ore ago

Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la final. Iată care sunt concluziile

 Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului