Categories: Ştiri sănătate

România va renunța la serul AstraZeneca din ianuarie, anul viitor

În majoritatea raportărilor zilnice privind vaccinarea anti-COVID în România, vaccinul AstraZeneca figurează frecvent cu zero doze administrate în 24 de ore. Prin urmare, autoritățile vor renunța la acest ser din ianuarie, anul viitor.

Vaccinul AstraZeneca a stârnit o multitudine de controverse din cauza reacțiilor adverse constatate. Astfel, majoritatea persoanelor care au început schema cu acest ser au administrat un alt ser pentru rapel.

De asemenea, în ultima perioadă, nicio persoană nu a ales serul AstraZeneca pentru imunizare. În raportările zilnice, acest ser figurează cu zero administrări.

Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi achiziționat de autoritățile din România

România va renunţa la vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, din ianuarie anul viitor, comunică RADOR.

Responsabilii cu campania de imunizare au hotărât în unanimitate să propună Ministerului Sănătăţii să nu mai achiziţioneze doze din acest ser.

Va mai fi recepţionată doar următoarea tranşă, pentru a asigura completarea schemei de vaccinare pentru cei care au făcut deja doza 1.

Doctorul Valeriu Gheorghiţă a precizat că în prezent doar puţine persoane mai opteaza pentru acest vaccin, iar numărul mic de doze administrate îl face nerentabil.

De altfel, în ultima perioada în raportările zilnice, vaccinul AstraZeneca figurează frecvent cu zero doze administrate în 24 de ore.

Din cele aproape 7.658.000 de persoane vaccinate până acum în România, aproximativ 433.000 au primit serul de la Astra Zeneca.

O altă variantă, mai agresivă, ne poate pune în pericol

Peste 2.700 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost înregistrate de ieri până astăzi în întreaga țară, cu o treime mai puține față de acum o săptămână.

Scade și numărul celor internați în spital cu COVID-19 până la aproape 10.100, iar la terapie intensivă s-a coborât sub pragul de 1.500 de cazuri grave, pentru prima dată de la începutul lunii octombrie.

Bilanțul deceselor asociate rămâne însă ridicat – aproape 250 în ultimele 24 de ore, la care se adaugă alte 30 anterioare.

În acest context, ministrul interimar al Sănătății, Attila Cseke, a cerut astăzi direcțiilor de sănătate publică din întreaga țară să rămână în alertă și să pună la punct, în termen de o săptămână, planuri pentru a face fața unui eventual val al cincilea ale epidemiei.

Amploarea acestuia depinde de ce variantă de coronavirus va fi în circulație atunci – atrage atenția Imre Mihaly, cercetător la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

„Există un mare pericol să vină cu o altă variantă, cu un virus care deja s-a modificat, are alte caracteristici şi atunci, într-adevăr, am putea să avem surpriza să avem din nou unj val destul de important, pentru că suntem doar 45% vaccinaţi cu doze complete până în momentul de față”, a declarat Imre Mihaly, potrivit RRA.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

27 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

58 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică