Sari la conținut

România va renunța la serul AstraZeneca din ianuarie, anul viitor

vaccinarea cu AstraZeneca

În majoritatea raportărilor zilnice privind vaccinarea anti-COVID în România, vaccinul AstraZeneca figurează frecvent cu zero doze administrate în 24 de ore. Prin urmare, autoritățile vor renunța la acest ser din ianuarie, anul viitor.

Vaccinul AstraZeneca a stârnit o multitudine de controverse din cauza reacțiilor adverse constatate. Astfel, majoritatea persoanelor care au început schema cu acest ser au administrat un alt ser pentru rapel.

De asemenea, în ultima perioadă, nicio persoană nu a ales serul AstraZeneca pentru imunizare. În raportările zilnice, acest ser figurează cu zero administrări.

Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi achiziționat de autoritățile din România

România va renunţa la vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, din ianuarie anul viitor, comunică RADOR.

Responsabilii cu campania de imunizare au hotărât în unanimitate să propună Ministerului Sănătăţii să nu mai achiziţioneze doze din acest ser.

Va mai fi recepţionată doar următoarea tranşă, pentru a asigura completarea schemei de vaccinare pentru cei care au făcut deja doza 1.

Doctorul Valeriu Gheorghiţă a precizat că în prezent doar puţine persoane mai opteaza pentru acest vaccin, iar numărul mic de doze administrate îl face nerentabil.

De altfel, în ultima perioada în raportările zilnice, vaccinul AstraZeneca figurează frecvent cu zero doze administrate în 24 de ore.

Din cele aproape 7.658.000 de persoane vaccinate până acum în România, aproximativ 433.000 au primit serul de la Astra Zeneca.

O altă variantă, mai agresivă, ne poate pune în pericol

Peste 2.700 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost înregistrate de ieri până astăzi în întreaga țară, cu o treime mai puține față de acum o săptămână.

Scade și numărul celor internați în spital cu COVID-19 până la aproape 10.100, iar la terapie intensivă s-a coborât sub pragul de 1.500 de cazuri grave, pentru prima dată de la începutul lunii octombrie.

Bilanțul deceselor asociate rămâne însă ridicat – aproape 250 în ultimele 24 de ore, la care se adaugă alte 30 anterioare.

În acest context, ministrul interimar al Sănătății, Attila Cseke, a cerut astăzi direcțiilor de sănătate publică din întreaga țară să rămână în alertă și să pună la punct, în termen de o săptămână, planuri pentru a face fața unui eventual val al cincilea ale epidemiei.

Amploarea acestuia depinde de ce variantă de coronavirus va fi în circulație atunci – atrage atenția Imre Mihaly, cercetător la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

„Există un mare pericol să vină cu o altă variantă, cu un virus care deja s-a modificat, are alte caracteristici şi atunci, într-adevăr, am putea să avem surpriza să avem din nou unj val destul de important, pentru că suntem doar 45% vaccinaţi cu doze complete până în momentul de față”, a declarat Imre Mihaly, potrivit RRA.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel