Sari la conținut

Românii îl regretă pe Ceauşescu şi perioada comunistă. Şi-a pierdut România busola?

Sursa: Playtech

Aproape jumătate dintre români (48%) îl regretă pe Nicolae Ceaşescu şi sunt de părere că se trăia mai bine în perioada regimului comunist, potrivit unui nou sondaj INSCOP, realizat la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

55,8% dintre cei chestionați apreciază că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România, în timp ce 34,5% adoptă o opinie contrară. 68,2% au apreciat că au suficiente informații pentru a-și face o părere despre perioada comunistă.

Conform studiului, 80,9% au indicat că înainte de Revoluție era mai puțină libertate, punct de vedere contrazis de 9% dintre respondenți.

Beneficiile „Epocii de Aur”

Cei chestionați consideră că înainte de 1989: mâncarea era mai sănătoasă (85,1%), era mai puțină libertate (80,9%), oamenii se ajutau mai mult unii pe alții (80%), era mai multă siguranță publică (75,1%), se produceau mai multe decât în prezent (68,5%), statul avea mai multă grijă de cetățeni (66,4%), era mai puțină corupție (65,1%), instituțiile statului erau mai eficiente (58,7%), accesul la educație era mai ușor (49,9%), accesul la servicii de sănătate era mai ușor (48,6%), se trăia mai bine (48,4%), se promovau mai multe valori decât în prezent (48,2%).

Sursă foto: Litoralul de altă dată/ Fantik

77,2% dintre subiecții sondajului consideră că înainte de 1989 România era o țară mai bogată decât în prezent, iar 73,2% spun că era mai respectată pe plan extern. Totodată, 52,8% sunt de părere că în timpul regimului comunist poluarea generată de industrie era mai mică.

59,2% dintre cei chestionați spun că regimul comunist s-a făcut responsabil de abuzuri și crime, în timp ce 23,7% au o opinie contrară. Peste 96% dintre subiecții sondajului au auzit că în perioada comunistă anumite alimente se cumpărau pe cartelă în cantități limitate, iar altele nu se găseau aproape deloc în magazine.

Totodată, 92,1% au aflat că erau restricționate călătoriile în străinătate, iar peste 95% știu că programul tv era limitat la câteva ori pe zi.

Peste 76,1% au auzit că accesul la orice funcție de conducere era permis doar membrilor de partid, iar 85,6% știu că înainte de 1989 erai obligat să te prezinți la locul de muncă repartizat la terminarea școlii/facultății. Totodată, peste 82% au auzit despre faptul că sute de mii de români au fost omorâți și torturați în închisorile comuniste.

Nostalgicii care au trăit bine în perioada comunistă

34,8% dintre subiecții sondajului au trăit în perioada comunistă, iar 14,2% au spus că s-au informat în legătură cu acea perioadă de la rude. Pentru 7% principala sursă de informații a reprezentat-o școala, iar pentru 5,4% cărțile sau filmele documentare. 3,1% au aflat despre perioada comunistă mai ales de pe internet, iar 2,8% din mass media, în timp ce 0,4% au ca sursă de informare rețelele sociale.

Potrivit sursei citate de Agerpres, peste 73% dintre respondenți au sentimentul că România și-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii, iar 75% spun că filmele produse în perioada comunistă erau mai bune. Peste 58% apreciază mai mult emisiunile de divertisment din acea perioadă, iar 71,8% consideră că muzica românească era mai bună înainte de 1989. 66,2% spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun, în timp ce 24,1% consideră că a fost un lider rău.

Dintre respondenți, 41,2% se informează de la tv, 22,8% de pe rețelele sociale, 20,3% de pe site-urile de știri, 7,1% din ziare și reviste, 5,3% de la posturile radio. Peste 57% sunt de părere că în acest moment în România există partide sau formațiuni politice care au mesaje pro-comunism.

63,5% dintre cei chestionați consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar 27,4% apreciază că lucrurile în țara noastră se îndreaptă într-o direcție bună.

Datele sondajului au fost culese în perioada 25 iunie – 3 iulie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1.505 persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/-2,53% la un grad de încredere de 95%.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel