Categories: Ştiri sănătate

Românii, îmbolnăviți cu tratamente false. Nimeni nu ar fi ghicit că este vorba despre o fraudă

Autoritățile au emis o alertă privitoare la o nouă metodă de fraudă care a avut loc în România. Anumite persoane vând, pe internet, medicamente false pentru vindecarea bolilor grave, precum cancer.

Acest caz grav a fost descoperit în urmă cu puțin timp. Autoritățile au semnalat imediat această problemă pentru a preveni și alte persoane din a fi o victimă a escrocheriei.

Momentan, sunt active trei percheziții pentru acest caz, una în România și una pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii. Autoritățile au deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru înselăciune și uz de fals informatic.

Persoanele care au pornit frauda au deschis, se pare, trei site-uri pe care vindeau medicamente pentu vindecarea unor boli grave, precum cancerul. Uneori, persoanele cereau documente medicale pentru a oferi o senzație de siguranță și încredere.

Cum decurge o astfel de fraudă?

În urma comenzii, victimele i-ar fi contactat pe reprezentanții site-urilor în legătură cu depășirea termenului de livrare convenit, situație în care erau avansate scuze cu caracter general, precum ”se vor restitui sumele achitate”, ”medicamentele nu sunt disponibile în acest moment”, ”nu a preluat curierul comanda”, ”mai așteptați” ori se comunica un alt termen de livrare, care nu era respectat. Ulterior, reprezentanții site-urilor nu ar mai fi răspuns la e-mail-uri ori la apelurile telefonice, au precizat polițiștii, comunică Antena 3.

De ce erau vizibile aceste site-uri false?

Acestea site-uri, susțin anchetatorii, erau promovate pe motoarele de căutare. Astfel, atunci când un bolnav căuta un remediu pentru boala sa, șansele ca site-ul fals să apară în rezultate erau foarte mari.

Majoritatea medicamentelor expuse erau destinate tratării unor afecțiuni grave

Medicamentele nu erau disponibile pe teritoriul României în lanțul legal de distribuție și o persoană care căuta să achiziționeze un astfel de medicament din mediul online identifica site-urile și, bazându-se pe încrederea dobândită în timp cu privire la motorul de căutare, accesa oferta, apoi întâlnea un site foarte dezvoltat și discuta cu o persoană ce părea a avea cunoștințe medicale, în limba română, astfel că demersul ilicit era, în mare măsură, asigurat.

Persoanele bănuite nu aveau un stoc faptic existent (așa cum ar fi de așteptat la o companie care operează la nivel european) și, în funție de comenzile plasate pe site-uri, achiziționau medicamentele care erau disponibile și onorau doar comenzile pentru produsele pe care, la rândul lor, le puteau cumpăra.

Compania care comercializa aceste medicamente nu avea nicio autorizație, în România sau în Marea Britanie.

Recent Posts

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

28 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra