luni, noiembrie 28, 2022

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de neoplasm la femei. În fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Chiar dacă rata de supraviețuire este de peste 98 la sută, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii. Studiul a fost realizat de echipa condusă de colega noastră dr. Cristina Oprean din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp.

”Ucigașul tăcut” care face peste 500.000 de victime. Medic oncolog: Crește riscul cancerului la femei

În acest context, oamenii de știință din românia au realizat un studiu în premieră, pe parcursul a 13 ani. Medicii au analizat cazurile și spun că dintre cele 721 de paciente, aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie.

Te-ar mai interesa: Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinți...

„Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25 la sută dintre paciente au fost în această situație. Alte 21 la sută dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14 la sută au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer.

La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare și al celei secundare a fost mai mic de un an, și asta indiferent de tratamentele anteriore urmate pentru cancerul de sân. Și vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR“, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – Șef Secție Spital Zi- Centrul de Oncologie OncoHelp, Cofondator Asociatia OncoHelp, potrivit Evz.

Te-ar mai interesa: Cancerul pulmonar: Care sunt primele semne pe care...

Totodată, autorii studiului au remarcat că peste 80 la sută dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban. Medicii mai spun însă că este nevoie de o supraveghere continuă activă și după diagnosticul celei de a doua neoplazii, și asta pentru a crește rata supraviețuirii la pacientele cu cancer de sân.

Controalele profilactice periodice sunt primordiale

„Este binecunoscut faptul că efectuarea unor controale profilactice periodice este foarte important, îndeosebi după vârsta de 40 de ani, pentru depistarea unui cancer mamar. Și în cazul unei tumori mamare deja diagnosticate, investigațiile permanente de urmărire postterapeutică, atât clinice, cât și imagistice, duc la detectarea precoce a progresiei bolii, dar și a unei posibile alte neoplazii primare.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...

Este însă foarte important să avem acces și să implementăm pe scară largă testele genetice pentru pacienții diagnosticați cu mai multe neoplazii primare. Astfel, se va putea identifica predispoziția genetică pentru aceste boli. Iar, în situația cancerelor ereditare, vor putea fi dezvoltate măsuri specifice de management și supraveghere atât a pacienților, cât și a descendenților acestora”, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – Șef Secție Spital Zi- Centrul de Oncologie OncoHelp, Cofondator Asociatia OncoHelp.

Te-ar mai interesa: O tânără de 23 de ani s-a trezit din comă, în mod ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private