Categories: Expertul zilei

Obiceiurile alimentare au consecințe uriașe asupra sănătății! Ne afectează creierul. Experții avertizează

Dacă mai era nevoie de încă un motiv pentru a înțelege cât de nocive sunt unele alimente pentru creier, acum îl avem. Un studiu recent a constatat că dulciurile, alimentele prăjite și procesate poate frâna progresele dintr-o dietă. Experții avertizează populația privind pericolele asociate acestui obicei, relatează Yahoo Life.

Obiceiurile alimentare au consecințe uriașe asupra sănătății! Ne afectează creierul. Experții avertizează

Studiul, publicat în luna ianuarie în „Alzheimerʼs&Dementia: The Journal of the Alzheimerʼs Association” demonstrează cât de pericoloase sunt pentru sănătate unele obiceiuri alimentare – care poate de fapt anula beneficiile apreciatei diete mediteraneene.

Efectul alimentelor din „dieta occidentală”

Studiul a urmărit efectul alimentelor din „dieta occidentală” la adulții vârstnici. Acestea includ alimente prăjite, dulciuri, carne roșie și procesată, lactate grase. Respectarea strictă a unei diete mediteraneene constând în legume, fructe, cereale integrale, pește, ulei de măsline, nuci, semințe, zazavaturi și limitând celelalte alimente face creierul să fie cu 5,8 ani mai tânăr, au spus oamenii de știință.

Participanți au respectat un regim mediteraneean timp de aproape 20 de ani. La fiecare trei ani au oferit detalii  despre frecvența consumului unor alimente.

Cercetătorii au constatat că „particpanții cu declin cognitiv mai redus pe parcursul anilor de studiu au fost cei care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneeană, totodată limitând alimentele din dieta occidentală, în timp ce participanții mai înclinați spre dieta occidentală nu au înregistrat vreun beneficiu al alimentelor sănătoase la încetinirea declinului cognitiv”.

Rezultate similare au fost constatate în studii privind alte diete, ca DASH, medicul Puja Agrawal, epidemiolog nutriționist.

„Alte studii au arătat că prăjelile, carnea roșie și procesată, consumul de cereale diverse sunt asociate cu inflamație mai mare și declin cognitiv mai rapid la vârste mai avansate. Cu cât mai mult putem introduce zarzavaturi verzi, legume, fructe de pădure, ulei de măsline și pește în dietă, cu atât mai bine va fi pentru corpurile și creierele noastre care îmbătrânesc”, afirmă Puja Agrawal.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

11 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

12 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

12 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

13 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

13 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

14 ore ago

Citeste si: