Rușinea, emoția care te ține închis în propriul sine. Învață să te expui CONȘTIENT lucrurilor de care ți-e rușine!

Rușinea, emoția care te ține închis în propriul sine. Învață să te expui CONȘTIENT lucrurilor de care ți-e rușine!

Cum poți să recunoști un om care trăiește în rușine? Care sunt semnalele rușinii? Emoția rușinii nu-ți permite să ai emoția curajului! Oamenii timizi sunt consecințele directe ale sentimentului de rușine. Rușinea nu este o emoție înnăscută, ci una dobândită.

Cum recunoști acești oameni timizi?

  • sentimente de inferioritate
  • percepţie negativă a propriei persoane
  • plecarea privirii
  • dificultăţi în exprimare: blocaj al vocii
  • tendinţe de autoexcludere

Având aceste programe, aceste convingeri „eu nu sunt suficient de bun”, „eu nu merit”, riști să atragi în viața ta oameni sau situații de viață care să-ți (re)confirme ceea ce tu crezi deja în subconștientul tău.

Rușinea, emoția care te ține închis în propriul sine

Trebuie făcută diferența între rușine și respect. Beatrice Enăchescu, pshihoterapeut, a explicat în emisiunea DocPlay, pe contul de YouTube Doctorul Zilei, că un om care trăiește în respectul de sine, își știe valoarea.

„Aceste programe mentale au legătură cu tot ce există în viața noastră. Cu iubirea, cu profesia, cu sexul, cu relația,cu de toate. Pentru că fiecare experiență de viață este diferită. Iar aceste programe, aceste convingeri se formează în funcție de experiența personală. Din ceea ce am experimentat noi, din ceea ce am văzut și din ceea ce ni s-a transmis genetic”, a mai spus Beatriice Enăchescu.

Emoțiile nu trebuie privite ca fiind bune sau rele. Premisa corectă este dacă emoțiile te ajută sau nu te ajută. Rușinea nu este un sentiment care te ține în loc. Este o închisoare pe care ți-ai creat-o singur. Pentru că, fiind în rușine, nu-ți permiți, tu ție, să evoluezi, să-ți valorifici resursele interioare. Dacă ai rușine, nu o să te duci să-ți revendici drepturile, n-o să spui nimănui că ești un bun profesionist.

Învață să te expui conștient lucrurilor de care ți-e rușine!

Rușinea, însă, nu este o emoție pe care o arunci, pur și simplu, la gunoi. Este o emoție pe care trebuie s-o conștientizezi, mai întâi, și apoi s-o ți-o asumi.

„Oamenii nu înțeleg că a-ți asuma și a conștientiza este un act de curaj. Iar eu asta vreau să punctez. A-ți recunoaște rușinea înseamnă, pur ți simplu, a fi curajos. Și a-ți permite să mergi mai departe, să urci pe treapta cunoașterii.

Următorul lucru este să te expui. Adică să te expui exact la lucrurile care îți provoacă rușine. Adică, dacă mi-e teamă să vorbesc în public, n-o să mă duc de prima dată să dau un interviu la Capital. Dar ce pot face? Mă expun în fața prietenilor, mai apoi a colegilor, urmează poate o ședință, sau să vorbesc într-o prezentare. Asta înseamnă EXPUNEREA. Ce se întâmplă când ne expunem? Ne depășim limitele, devenim mai puternici și rușinea scade din intensitate. Curajul devine cârmuitor în viața mea. Pe cât am mai mult curaj, pe atât rușinea începe să se diminueze în intensitate.

Al treilea lucru pe care poți să-l faci este să vezi perspectiva altfel. Perspectiva cea mai frumoasă este aceea că-ți dai seama cât de curajos ai fost și cât de mult ți-ai împins limitele”, a mai spus psihoteraputul Beatrice Enăchescu.

 

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

6 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

6 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

7 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

7 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

8 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

8 ore ago

Citeste si: