Categories: Ştiri sănătate

S-a descoperit că un analgezic nesteroidian popular ar fi cauza „ascunsă” a zeci de decese

Un analgezic popular se află în centrul atenției, fiind asociat cu moartea a aproximativ 40 de cetățeni britanici, începând din 2016, conform unui raport citat de ziarul Daily Mail, realizat de activista Cristina Garcia del Campo, președinta Asociației pentru persoanele afectate de droguri (ADAF).

Substanța incriminată este metamizolul, cunoscut și sub denumirea de metamizol sodic sau dipiron monohidrat, și este prezent în numeroase medicamente cu acțiune analgezică, antipiretică și spasmolitică comercializate de diverse companii farmaceutice, fiind cunoscut în România sub numele de Algocalmin.

Medicamentul e folosit pentru dureri și febră

Aceste medicamente, utilizate pe scară largă în trecut, pot fi achiziționate acum în unele țări, precum Italia sau România, doar cu prescripție medicală, în timp ce în altele sunt interzise. Statele Unite, Regatul Unit, Suedia, Franța, Irlanda și Australia sunt printre țările în care metamizolul este interzis, din cauza evaluării nefavorabile a raportului risc-beneficiu de către agențiile lor de reglementare. În schimb, este disponibil în America de Sud, Rusia, Asia și anumite țări europene, cu o răspândire notabilă în Spania și Portugalia.

Metamizolul, un analgezic nesteroidian, este folosit în general pentru a trata durerea acută (de exemplu, durerea de dinți), febra, durerile de cap, durerile menstruale și alte afecțiuni comune asociate inflamației. Cu toate acestea, utilizarea îndelungată și dozele mari prezintă riscuri potențiale pentru sănătate. Supradozajul poate cauza toxicitate gastrointestinală, iar în cazuri rare, poate declanșa mielotoxicitate, inclusiv agranulocitoză, care pune viața în pericol.

Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA) a identificat recent leziuni hepatice induse de medicamente (DILI), ceea ce a determinat o reevaluare a produselor care conțin metamizol.

Agențiile farma, acuzate că ascund pericolul

Președintele ADAF a declarat pentru Daily Mail că cea mai recentă victimă britanică din Spania din cauza unui medicament analgezic care conține metamizol ar fi Mark Brooks, în vârstă de 42 de ani, din Derbyshire. Bărbatul a acuzat dureri la umăr după ce a jucat golf în apropiere de Alicante și a primit medicamentul pentru a le face față. Acesta a murit la patru zile după ce i-a fost administrat și, potrivit lui Garcia del Campo, era perfect sănătos.

Ea susține că a adunat dovezi cu privire la o sută de cazuri adverse înregistrate la cetățeni britanici, care ar fi semnificativ mai expuși riscului de agranulocitoză decât ibericii. Potrivit unui studiu citat de ziarul britanic (nepublicat), britanicii ar avea, de fapt, un risc cu până la 120 mai mare. Dar, după cum subliniază The Guardian, nu există studii științifice independente care să poată demonstra această predispoziție specială a britanicilor la riscul de agranulocitoză din cauza metamizolului.

ADAF susține că agențiile de farmacovigilență din Spania ar trebui să facă mult mai mult pentru a asigura siguranța turiștilor, a expatriaților și a altor persoane. Oficialii și agențiile publice care ar trebui să supravegheze au fost acuzați de Garcia del Campo că au interese cu companiile farmaceutice „sau ceva de genul acesta” și că au dat până acum doar „recomandări slabe” cu privire la riscurile potențiale ale medicamentelor aflate în vizor.

Din acest motiv, asociația sa a decis să depună o plângere penală pentru neglijență gravă împotriva acestora. ‘Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate și diferitele administrații sanitare responsabile de farmacovigilență în Spania, sau persoanele responsabile de siguranța pacienților în farmacologie, nu își fac treaba în mod responsabil’, a declarat Garcia del Campo.

În ciuda dezbaterii acerbe în curs de desfășurare cu privire la medicamentele metamizolice, este întotdeauna o idee bună să ascultați recomandările medicului de familie și ale farmacistului. Agranulocitoza și alte efecte secundare sunt cunoscute și corect menționate în prospecte. Atunci când sunt aprobate și disponibile, raportul risc-beneficiu al acestor medicamente este considerat favorabil, conform dozelor și ciclurilor de tratament recomandate de autoritățile de reglementare.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra