Şapte simptome comune ale dezechilibrului hormonal la femei

Dezechilibrele hormonale pot fi abordate adesea prin modificări ale stilului de viață, medicamente sau alte intervenții adaptate problemei hormonale specifice.

Hormonii joacă un rol esențial în reglarea diferitelor funcții ale corpului, iar orice dezechilibru al acestora poate duce la o serie de simptome la femei. Recunoașterea acestor semne este esențială pentru identificarea precoce a dezechilibrului hormonal și pentru căutarea asistenței medicale adecvate.

Ciclul menstrual neregulat

Fluctuațiile hormonale pot afecta regularitatea ciclului menstrual. Femeile pot avea menstruații neregulate, scurgeri abundente sau ușoare sau chiar pot pierde o menstruație. Modificările în durata și intensitatea menstruației pot indica un dezechilibru al hormonilor, precum estrogenul și progesteronul.

Modificări ale dispoziției

Hormonii afectează neurotransmițătorii din creier, influențând starea de spirit și starea emoțională. Femeile cu dezechilibre hormonale pot prezenta frecvente schimbări de dispoziție, iritabilitate, anxietate sau chiar depresie. Potrivit specialiştilor, fluctuațiile nivelurilor de estrogen și progesteron pot contribui la aceste schimbări emoționale.

Oboseală constantă

Dezechilibrele hormonale, în special tulburările hormonale tiroidiene, pot duce la oboseală constantă și la niveluri scăzute de energie. Dacă o femeie doarme suficient, dar totuși se simte în mod constant obosită, acesta poate fi un semn al unei probleme hormonale ascunse.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Creștere în greutate sau dificultăți de slăbire

Hormonii joacă un rol important în metabolism și reglarea greutății corporale. Dezechilibrele, în special ale insulinei, cortizolului și hormonilor tiroidieni, pot duce la creșterea inexplicabilă în greutate sau la dificultăți de slăbire, în ciuda eforturilor de a menține o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Afecţiuni dermatologice

Dezechilibrul hormonal se poate manifesta inclusiv la nivelul pielii, provocând afecţiuni dermatologice precum acnee, dermatită, piele grasă sau uscăciune. Fluctuațiile androgenilor, un grup de hormoni care include testosteronul, pot contribui la dezvoltarea acneei, în timp ce modificările nivelului de estrogen pot afecta hidratarea pielii.

Căderea părului

Modificările nivelului hormonilor sexuali, în special androgenii în exces, pot contribui la căderea părului sau la rărirea părului la femei. Afecțiuni precum sindromul de ovare polichistice pot provoca creșterea producției de androgeni, cu efect asupra foliculilor de păr.

Tulburări de somn

Fluctuațiile hormonale, în special ale estrogenului și progesteronului, pot afecta tiparele de somn. Femeile cu dezechilibre hormonale se plâng de insomnie, dificultăți de adormire sau întreruperea somnului pe timpul nopţii. Aceste tulburări contribuie și mai mult la senzaţia de oboseală și la schimbările de dispoziție.

Dacă o femeie prezintă simptome persistente sau severe, se recomandă consultul medical pentru o evaluare cuprinzătoare a stării de sănătate și instituirea unui tratament adecvat.

Recent Posts

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

10 minute ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

40 de minute ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

o oră ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

2 ore ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

2 ore ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

3 ore ago

Citeste si: