Sari la conținut

Şapte simptome comune ale dezechilibrului hormonal la femei

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
menopauza timpurie

Dezechilibrele hormonale pot fi abordate adesea prin modificări ale stilului de viață, medicamente sau alte intervenții adaptate problemei hormonale specifice.

Hormonii joacă un rol esențial în reglarea diferitelor funcții ale corpului, iar orice dezechilibru al acestora poate duce la o serie de simptome la femei. Recunoașterea acestor semne este esențială pentru identificarea precoce a dezechilibrului hormonal și pentru căutarea asistenței medicale adecvate.

Ciclul menstrual neregulat

Fluctuațiile hormonale pot afecta regularitatea ciclului menstrual. Femeile pot avea menstruații neregulate, scurgeri abundente sau ușoare sau chiar pot pierde o menstruație. Modificările în durata și intensitatea menstruației pot indica un dezechilibru al hormonilor, precum estrogenul și progesteronul.

Modificări ale dispoziției

Hormonii afectează neurotransmițătorii din creier, influențând starea de spirit și starea emoțională. Femeile cu dezechilibre hormonale pot prezenta frecvente schimbări de dispoziție, iritabilitate, anxietate sau chiar depresie. Potrivit specialiştilor, fluctuațiile nivelurilor de estrogen și progesteron pot contribui la aceste schimbări emoționale.

Oboseală constantă

Dezechilibrele hormonale, în special tulburările hormonale tiroidiene, pot duce la oboseală constantă și la niveluri scăzute de energie. Dacă o femeie doarme suficient, dar totuși se simte în mod constant obosită, acesta poate fi un semn al unei probleme hormonale ascunse.

oboseala cronica
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Creștere în greutate sau dificultăți de slăbire

Hormonii joacă un rol important în metabolism și reglarea greutății corporale. Dezechilibrele, în special ale insulinei, cortizolului și hormonilor tiroidieni, pot duce la creșterea inexplicabilă în greutate sau la dificultăți de slăbire, în ciuda eforturilor de a menține o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Afecţiuni dermatologice

Dezechilibrul hormonal se poate manifesta inclusiv la nivelul pielii, provocând afecţiuni dermatologice precum acnee, dermatită, piele grasă sau uscăciune. Fluctuațiile androgenilor, un grup de hormoni care include testosteronul, pot contribui la dezvoltarea acneei, în timp ce modificările nivelului de estrogen pot afecta hidratarea pielii.

Căderea părului

Modificările nivelului hormonilor sexuali, în special androgenii în exces, pot contribui la căderea părului sau la rărirea părului la femei. Afecțiuni precum sindromul de ovare polichistice pot provoca creșterea producției de androgeni, cu efect asupra foliculilor de păr.

Tulburări de somn

Fluctuațiile hormonale, în special ale estrogenului și progesteronului, pot afecta tiparele de somn. Femeile cu dezechilibre hormonale se plâng de insomnie, dificultăți de adormire sau întreruperea somnului pe timpul nopţii. Aceste tulburări contribuie și mai mult la senzaţia de oboseală și la schimbările de dispoziție.

Dacă o femeie prezintă simptome persistente sau severe, se recomandă consultul medical pentru o evaluare cuprinzătoare a stării de sănătate și instituirea unui tratament adecvat.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel