Sari la conținut

Ce este terapia de substituție hormonală și cu ce simptome de menopauză poate ajuta? Riscurile asociate terapiei de substituție hormanală

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
menopauza timpurie

Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a reduce bufeurile, transpirațiile nocturne sau alte simptome ale menopauzei, este posibil să fi auzit de terapia de substituție hormonală. Dar ce este mai exact? Și când ar putea ajuta?

„De fapt o numim terapie hormonală acum, mai degrabă decât terapie de substituție hormonală”, explică dr. Erin Manning, medic ginecolog la Houston Methodist specializat în medicina menopauzei. „Scăderea nivelului hormonal în timpul menopauzei este un proces natural, fiziologic. Folosim terapia hormonală pentru a trata simptomele menopauzei, nu pentru a înlocui pierderea naturală a hormonilor”.

Vârsta medie a ultimei perioade menstruale este de 51,5 ani, dar ultima menstruație poate avea loc oriunde între 40 și 55 de ani.

„Simptomele menopauzei, totuși, pot începe oriunde între unu și șapte ani înainte de ultima menstruație a unei femei”, spune dr. Manning. „Și pot persista un număr de ani după ultima perioadă menstruală, de asemenea”.

Dr. Manning raportează că numărul mediu de ani de simptome este de 7,4 ani. Așa că pregătește-te! Iată ce trebuie să știți despre terapia hormonală pentru simptomele menopauzei.

Ce este terapia hormonală?

Terapia hormonală este o doză mică de estrogen și progesteron – sau doar estrogen, dacă o femeie a suferit o histerectomie – administrată în perioada tranziției perimenopauzei pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor clasice de menopauză.

Poate fi administrat prin câteva formulări diferite, de la pastile orale la plasturi, spray-uri, creme și geluri.

„Estrogenul ajută la simptome, dar motivul pentru care includem adesea și progesteronul este pentru protecția endometrului, țesutul care căptușește uterul”, explică dr. Manning. „Dacă îi dai unei femei care are încă un uter – nu a suferit o histerectomie – doar estrogen, poate duce la scăderea sub control a mucoasei uterului și poate duce la cancer uterin”.

Dacă te gândești că terapia hormonală sună destul de asemănătoare cu controlul nașterii, ai dreptate.

„Controlul nașterii conține, de asemenea, estrogen și progesteron, deși la o doză puțin mai mare”, explică dr. Manning. „De aceea, pentru o femeie în vârstă de 40 de ani care ia deja pilulă, recomand de obicei să rămână pe aceasta – chiar dacă nu are neapărat nevoie de ea pentru controlul nașterii – deoarece este o modalitate bună de a trece prin tranziția perimenopauză cu sprijin hormonal. Ajuta la ameliorarea simptomelor.”

Dr. Manning spune că este sigur ca nefumătorii să ia pastila privind controlul nașterii până la vârsta de 55 de ani.

„Odată ce o femeie împlinește 55 de ani, încetăm administrarea pastilei”, spune dr. Manning. „Și, în unele cazuri, simptomele menopauzei sunt ușoare și persoana nu are nevoie de niciun alt suport hormonal. Dar acesta nu este cazul tuturor. Unele femei renunță la pastilă și încep să experimenteze simptomele menopauzei și atunci începem să vorbim despre terapia hormonală”.

Care sunt semnele că ai nevoie de terapie hormonală?

Dacă este potrivit să începeți terapia hormonală, depinde de severitatea simptomelor menopauzei, în special bufeurile și transpirațiile nocturne.

„Întrebarea devine cu adevărat despre cât de rele sunt simptomele tale”, spune dr. Manning. „Nu pot să vă răspund. Așa că, de obicei, vă întreb: „Aceste simptome vă afectează capacitatea de a funcționa în viața de zi cu zi?”

Sursă foto: arhiva doctorul zilei

Dr. Manning spune că a avea, să zicem, 20 de bufeuri pe zi este mult. Dar nu este vorba doar de cantitatea de bufeuri, ci și de modul în care acestea vă influențează ziua.

„Dacă sunteți un profesionist care încearcă să conducă o întâlnire și simțiți cum curg transpirațiile pe dumneavoastră, aș spune că ar trebui să începem o conversație despre tratarea acestui simptom”, adaugă dr. Manning. „Dacă vorbești cu șeful tău și dintr-o dată fața ta este roșie aprinsă și transpiri, s-ar putea să simți că asta îți afectează calitatea vieții.”

Transpirațiile nocturne sunt un alt simptom clasic de menopauză care poate fi deosebit de perturbator.

„Transpirația noaptea poate afecta într-adevăr somnul unei persoane, dar asta nu este tot”, spune dr. Manning. „Dacă te trezești cu lenjeria de pat umedă în fiecare noapte și trebuie să le schimbi în fiecare dimineață  – în timp, îți poate afecta tiparele de somn, viața profesională, responsabilități parentale și multe altele.”

Acestea sunt tipurile de situații pentru care dr. Manning recomandă luarea în considerare a terapiei hormonale.

Ce simptome de menopauză ajută cel mai mult terapia hormonală?

Lista lungă a simptomelor menopauzei include:

  • Bufeuri
  • Transpirații nocturne
  • Tulburări de somn
  • Modificări cognitive, inclusiv ceață pe creier
  • Dureri articulare
  • Creștere în greutate
  • Oboseală
  • Depresie
  • Anxietate
  • Iritabilitate

Bufeurile și transpirațiile nocturne sunt cele mai clasice – ca să nu mai vorbim de unele dintre cele mai deranjante – simptome de menopauză la care ne gândim adesea. Din fericire, pentru astdel de simptome terapia hormonală funcționează cel mai bine.

„Terapia hormonală poate reduce semnificativ bufeurile și transpirațiile nocturne”, spune dr. Manning. „În ceea ce privește celelalte simptome asociate cu perimenopauză, acestea se pot îmbunătăți uneori cu terapie, dar nu întotdeauna.”

De exemplu, simptomele legate de starea de spirit, tulburările de somn și durerile articulare se pot îmbunătăți uneori cu terapia hormonală, dar efectul nu este întotdeauna la fel de puternic ca în cazul bufeurilor și transpirațiilor nocturne.

„Un simptom precum durerea articulară trebuie să fie evaluat și de un medic primar, astfel încât să putem exclude mai întâi alte cauze”, spune dr. Manning. „Dar dacă nu există altă cauză și încă aveți dureri articulare, putem vedea dacă terapia hormonală ajută la ameliorarea acesteia”.

Singurul simptom al menopauzei pe care terapia hormonală nu s-a dovedit că îl ajută este creșterea în greutate. Dr. Manning subliniază că terapia este neutră în greutate, ceea ce înseamnă că nici nu te va face să te îngrași.

„Știm că gestionarea greutății este afectată de tiparele de somn, totuși”, adaugă dr. Manning. „Deci, dacă terapia reduce transpirațiile nocturne și îmbunătățește somnul, ar putea ajuta în al doilea rând la pierderea în greutate. Pur și simplu nu există un impact direct asupra greutății”.

Există riscuri asociate cu terapia hormonală?

Un studiu bine conceput, randomizat, controlat cu placebo al terapiei hormonale, parte a Women’s Health Initiative (WHI), a fost publicat în 2002. Este ceea ce majoritatea experților, inclusiv dr. Manning, fac referire atunci când vorbesc despre siguranța acestei terapii.

„Din acest studiu, știm că există riscuri asociate cu terapia hormonală pe termen lung, inclusiv un risc ușor crescut de cancer de sân și boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral”, spune dr. Manning. „Au fost  nouă cazuri de cancer de sân la 10.000 de femei în studiu. Acest lucru este scăzut, dar semnificativ statistic. În plus, au existat încă 11 cazuri de probleme cardiovasculare și evenimente la 10.000 de femei. Din nou, un număr mic, dar semnificativ statistic”.

Acesta este motivul pentru care terapia hormonală nu este folosită pentru a trata simptomele menopauzei pe termen lung, lucru pe care majoritatea femeilor îl solicită rar oricum.

Terapia hormonală numai cu estrogen poate crește riscul unei persoane de cancer uterin dacă are încă un uter intact – deși, după cum am menționat, adăugarea de progesteron pentru aceste femei atenuează acest risc.

S-ar putea să fi auzit, de asemenea, afirmații că terapia hormonală crește riscul de demență, dar dr. Manning observă că, în timp ce unele studii arată că ar putea exista un risc ușor crescut, alte studii arată un risc ușor scăzut – ceea ce înseamnă că o legătură între terapia hormonală și demență nu este clar și este puțin probabil să fie puternic dacă chiar există.

Cât timp trebuie să urmeze o persoană terapia hormonală?

„Lucrul legat de tranziția perimenopauză este că fiecare femeie o traversează diferit”, spune dr. Manning. „Un mic procent de femei – aproximativ 10%-20% – nu observă niciodată simptome. Un alt subgrup mic de femei prezintă simptome până la 70 și 80 de ani. Dar numărul mediu de ani în care femeile experimentează simptome este de 7,4 ani.”

Menopauza nu este o boală; în schimb, este un proces natural. Iar scopul terapiei hormonale este pur și simplu tratarea simptomelor menopauzei. Aceasta înseamnă că nu mai este necesar odată ce aceste simptome dispar. Medicul dumneavoastră va solicita un control anual pentru a vă revizui simptomele și pentru a determina dacă terapia hormonală este încă necesară.

Riscul de atac de cord crește odată cu vârsta, independent de terapia hormonală. De exemplu, riscul de atac de cord și accident vascular cerebral este mai mare la 68 de ani decât la 58 de ani. Dr. Manning spune că vine o vârstă în care riscul suplimentar al terapiei hormonale – deși scăzut – justifică oprirea medicamentelor.

„În acest moment, multe femei depășesc oricum simptomele menopauzei”, spune dr. Manning. „Și pentru acele femei care încă se confruntă cu simptome, există opțiuni non-hormonale pe care le putem încerca. Și există întotdeauna factori de stil de viață care pot ajuta la atenuarea simptomelor”.

Se știe că consumul de alcool crește șansa de transpirații nocturne, așa că ajută la evitarea acestuia, mai ales înainte de culcare. De asemenea, câteva studii mici au arătat că exercițiile fizice – yoga, în special – pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel