Sari la conținut

Scandal de proporţii la o universitate! Unui student i s-a făcut rău şi nu s-a putut apela 112

apel de urgenta 112
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

O situaţie neobişnuită s-a descoperit la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), unde o profesoară este anchetată de autorități și de conducerea instituției după ce mai mulți studenți au reclamat că, în timpul examenelor, aceasta folosea un dispozitiv profesional de bruiaj pentru a le bloca telefoanele.

Cazul, care a intrat și în atenția poliției, a fost sesizat inclusiv la ANCOM, care a descins la fața locului și ar fi găsit echipamentul.

Cadrul didactic, titular al disciplinei Fiziologie la Facultatea de Medicină Veterinară, ar fi blocat în mod repetat la cursuri şi la fiecare test sau examen, începând din 2022, semnalul GSM, Wi-Fi și radio.

Apelul la 112, restricţionat

Într-unul dintre cazuri, un student a încercat să sune la 112 pentru a cere ajutor unui coleg căruia i se făcuse rău – însă niciun apel nu putea fi efectuat.

„Chiar eu, în calitate de student, am fost victima directă a acestui abuz: în data de 10.07.2025, în timp ce mă aflam în clădirea facultății, nu am putut să-mi contactez mama, grav bolnavă, căreia i se făcuse rău acasă. M-am panicat, am încercat de mai multe ori să o sun, fără rezultat. Nimeni nu avea semnal pe niciun operator. I s-a făcut rău cuiva și nu puteau să sune la ambulanță”, a relatat un student pentru Ziarul de Iași.

Dispozitivul de bruiaj ar fi fost ascuns într-o pungă de cadouri, așezată lângă catedră. „Se vedeau antenele ieșind din pungă”, susține alt student. Conform acestuia, semnalul era complet anulat chiar în zona de sub antenele GSM montate pe clădire – semn că aparatul era unul de putere mare.

Control ANCOM și comisie de anchetă

Sesizarea studenților a fost transmisă către ANCOM, care a intervenit pe 11 iulie, la doar o zi după plângere. Autoritatea a găsit profesoara în timpul unui alt examen, iar potrivit surselor din interior, s-ar fi confirmat folosirea unui dispozitiv de bruiaj profesional.

La nivelul Universității, decanul Facultății de Medicină Veterinară, prof. univ. dr. Mihai Mareș, a precizat că s-a constituit o comisie de cercetare disciplinară. „Conform legii, a fost numită o comisie care va audia studenții și cadrul didactic respectiv, urmând să trimită conducerii universității un punct de vedere. Din spusele celor de la ANCOM, da, asta s-a întâmplat. Alte detalii nu cunosc. Doamna e în concediu”, a declarat decanul.

Între timp, profesoara a dispărut din universitate, intrând „oficial” în concediu imediat după control. „Vineri, cei de la ANCOM au venit când doamna doctor avea examen. Aceasta a țipat la ei, i-a scos afară, le-a spus să iasă că e în examen. Când s-au întors împreună cu domnul decan, nu au mai găsit-o. A terminat examenul mai repede”, a relatat un alt student.

Apel 112

Dispozitivele de bruiaj, interzise prin lege

Utilizarea de echipamente de bruiaj este interzisă în România, conform articolului 362 din Codul Penal – „perturbarea comunicațiilor electronice” –, care prevede o pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare. Orice echipament de acest tip trebuie autorizat expres de stat și poate fi folosit doar în scopuri strict reglementate de autorități.

Cazul a produs indignare în rândul studenților, care cer sancționarea profesoarei și trag un semnal de alarmă: „Este inadmisibil ca, într-o instituție publică de învățământ, să fim supuși unui asemenea regim de supraveghere și izolare, cu încălcarea gravă a legii și a siguranței noastre. S-a pus în pericol viața unui coleg și a altor persoane. Ce se întâmpla dacă cineva intra în stop cardiac și nu puteam suna salvarea?”.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel