Categories: Ştiri sănătate

Scandal la nivel înalt! Angajați OMS, acuzați de viol și exploatare. Mărturii incredibile, măsuri radicale

Scandal la nivel înalt! Angajați OMS, acuzați de viol și exploatare. Mărturii incredibile, măsuri radicale.

Mai mult de 80 de lucrători medicali, inclusiv unii angajați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au fost implicați în abuzuri și exploatare sexuală în timpul unei crize de Ebola din Republica Democrată Congo, a declarat marți o comisie independentă.

Abuzurile, care au inclus nouă acuzații de viol, au fost comise atât de lucrători naționali, cât și internaționali, în perioada 2018-2020. Raportul vine după ce peste 50 de femei din zonă au raportat abuzuri sexuale.

Scandal la nivel înalt! Angajați OMS, acuzați de viol și exploatare

Raportul de 35 de pagini a fost produs de o comisie independentă în urma unei anchete. Comisia, care a intervievat zeci de femei care pretindeau că li s-a oferit muncă în schimbul sexului, a constatat că 21 din cei 83 de presupuși făptași erau angajați de OMS.

Mărturii incredibile

O tânără de 14 ani, numită „Jolianne” în raport, a declarat comisiei că vindea carduri de reîncărcare a telefonului pe marginea drumului, în aprilie 2019 în Mangina, când un șofer al OMS s-a oferit să o ducă acasă. În schimb, el a dus-o la un hotel, unde a violat-o. În urma acestui viol, fata a rămas însărcinată, dar a ales să nască copilul.

Unele femei, care erau deja angajate, au declarat echipei de revizuire că au continuat să fie hărțuite sexual de bărbați în funcții de supraveghere. Aceștia le-au forțat să întrețină relații sexuale pentru a-și păstra locul de muncă, pentru a fi plătite sau pentru a obține un post mai bine plătit.

Au existat femei care au spus că au fost concediate pentru că au refuzat să facă sex, în timp ce alte femei nu au obținut locurile de muncă dorite nici după ce au consimțit. Pretinsele victime „nu au primit sprijinul și asistența necesare pentru astfel de experiențe degradante”, se arată în raport.

Copreședintele anchetei, Aïchatou Mindaoudou, a declarat că nu există „nici o suprapunere” între victimele care au depus mărturie în rapoartele mass-media de anul trecut și cele pe care le-a intervievat, recunoscând că acest lucru ar putea indica o problemă mai mare.

Unele persoane la niveluri superioare ale OMS „erau conștiente de ceea ce se întâmpla și nu au acționat”, a adăugat ea.

Măsuri radicale

Făptașilor dovediți le-au fost interzise viitoare angașări la OMS, în timp ce contractele a patru persoane angajate de către organism au fost reziliate, au spus oficialii. Nu este clar dacă făptașii vor fi urmăriți penal.

Tedros a declarat că intenționează să trimită acuzațiile de viol către Congo și către țările suspectilor. Unele dintre aceste persoane nu au fost încă identificate. Reprezentanții victimelor din zona unică a focarului Ebola din Beni din estul Congo au salutat răspunsul OMS, dar l-au îndemnat să facă mai multe.

„Încurajăm OMS să continue și să arate comunității că personalul său care a abuzat de femei și de fiicele lor din comunitatea noastră a fost pedepsit cu adevărat, aspru”, a declarat Esperence Kazi, coordonatorul grupului pentru drepturile femeilor „One Girl One Leader” din Beni.

În iunie anul trecut, guvernul Congo a anunțat sfârșitul focarului de doi ani de Ebola care a ucis peste 2.200 de persoane, al doilea cel mai mare focar de la identificarea virusului în 1976.

Congo și alte agenții de ajutorare au angajat, de asemenea, investigații cu privire la abuzul sexual.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

2 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

2 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

3 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

3 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

4 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

4 ore ago

Citeste si: