Din cuprinsul articolului
Ministerul Sănătăţii acuză propagarea unor informații incorecte și incomplete în spațiul public privind reforma Serviciilor de Ambulanță, după ce jurnalistul Alex Vlădescu a lansat informaţia că ambulanţele vor trece în subordinea Departamentului Situaţiilor de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat.
Vlădescu susține că a primit confirmarea în acest sens chiar de la Raed Arafat. În acest sens el a publicat și un document aferent – o propunere legislativa ce urmeaza a fi adoptată, după dezbatere, sub forma unei Ordonante de Urgență.
„Tocmai ce am inchis cu domnul Arafat care mi-a confirmat documentul pe care l-am obtinut pe surse! Serviciile de ambulanta ajung in subordinea Ministerului De Interne, respectiv Departamentul pentru Situatii de Urgenta! Asta scrie intr-un document de lucru, intern, in MAI, pentru comasarea serviciilor de urgenta sub Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta! Documentul este o propunere legislativa ce urmeaza a fi adoptata, dupa dezbatere, sub forma unei Ordonante de Urgenta”, a spus Alex Vlădescu, pe pagina sa de Facebook.
Clarificările Ministerului Sănătăţii
Între timp, Ministerul Sănătăţii a făcut o serie de clarificări: „Informațiile apărute în spațiul public se bazează pe un document de lucru intern (draft), care nu reprezintă forma finală pentru transparență decizională și consultare publică. De asemenea, structura de reorganizare propusă, inclusiv la nivel județean, nu este definitivă și va face obiectul unor discuții suplimentare”.
MS precizează că „reforma sistemului de sănătate – conform programului de guvernare, sistemul de sănătate românesc va beneficia de reforme structurale semnificative, menite să corecteze dezechilibrele funcționale și să sprijine atât pacienții, cât și personalul medical.
Reorganizarea și dezvoltarea administrativă a serviciilor de urgență sunt necesare pentru o gestionare eficientă și coerentă a sistemului, în concordanță cu realitățile actuale din sector. Aceste măsuri nu vor afecta calitatea serviciilor oferite pacienților”.
Serviciile de Ambulanță rămân în continuare în subordinea Ministerului Sănătății, nu vor fi transferate în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Colaborarea dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU, se va menține operativă pentru gestionarea situațiilor de urgență, în scopul de a sprijini eficient cetățenii aflați în situații critice.
Serviciile de ambulanță vor funcționa ca până acum – în subordinea Ministerului Sănătății și în coordonarea operaționala a DSU pentru situațiile de urgență. Reforma sistemului nu va afecta personalul medical sau auxiliar din cadrul Serviciilor de Ambulanță, potrivit MS.
„Reorganizarea și reforma sistemului vor avea loc simultan, atât pentru Serviciile de Ambulanță, cât și pentru Inspectoratele pentru Situații de Urgență, însă acest lucru nu implică sub nicio formă transferul Serviciilor de Ambulanță de la Ministerul Sănătății la DSU.
Rugăm persoanele care speculează informațiile referitoare la reforma Serviciilor de Ambulanță să înceteze cu aceste practici, care nu fac decât să oprească progresul real al reformelor în interesul sistemului și al cetățenilor.
Ministerul Sănătății va colabora în continuare cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru dezvoltarea unui sistem de urgență mai eficient, care salvează zilnic mii de vieți”, transmite ministerul condus de Alexandru Rogobete.
Militarizarea serviciilor de ambulanţă?
Serviciile de ambulanță sunt în acest moment la ministerul Sănătății, minister condus până recent de Alexandru Rafila. Cu toate acestea, Raed Arafat își dorea ca DSU să preia aceste servicii şi să intre în subordinea MAI.

Acest gest a declanşat un conflict public între Raed Arafat şi fonsutl ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila.
De menționat că noul ministru al Sănătății, Alexandru Rogobete, e un confident al fostului ministru, Alexandru Rafila, care a argumentat un astfel de demers ar însemna o centralizare excesivă și o pierdere a controlului MS asupra unei componente esențiale a sistemului medical de urgență.
El a avertizat la vremea respectivă că preluarea ambulanțelor de către DSU ar putea genera dezechilibre între județe și riscuri în ceea ce privește coordonarea unitară a politicilor sanitare.
În schimb, Arafat a susținut că integrarea serviciilor de ambulanță sub comanda DSU ar crește eficiența intervențiilor și ar asigura o coordonare mai bună în situații de urgență, invocând experiența SMURD și modelele din alte țări.
Tensiunile s-au acutizat în contextul în care Ministerul de Interne punea la vremea respectivă în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevede această modificare, fără avizul Ministerului Sănătății.
Rafila a denunțat procedura ca fiind netransparentă și a acuzat o tentativă de militarizare a unui serviciu medical civil, atrăgând atenția că este vorba de 7.000 de angajați și peste 400 de milioane de lei gestionați anual.