Sari la conținut

Schimbări RADICALE în modul de acordare a concediilor medicale! Cum se va face plata CASS?

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei

Un nou proiect de lege vizează schimbarea radicală a modului de acordare şi de plată a concediilor medicale! Astfel, angajatorii vor putea compensa direct sumele cu CASS, iar Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) va plăti integral concediile medicale începând chiar din prima zi a concediului.

„România se confruntă cu disfuncţionalităţi sistemice în administrarea indemnizaţiilor de concedii medicale. În prezent, angajatorii sunt obligaţi să suporte din fonduri proprii primele cinci zile de concediu medical, iar ulterior să recupereze restul sumelor de la stat printr-o procedură complicată, greoaie şi adesea întârziată cu ani de zile.

Această practică a generat dezechilibre financiare semnificative şi a dus la apariţia unor servicii private de recuperare a creanţelor, plătite din buzunarul antreprenorilor.

În situaţia actuală, companiile recuperează banii de la stat după 2-3 ani sau după intervenţii din partea unor firme sau persoane în schimbul unui procent de 10%”, a declarat deputatul AUR Lucian Muşat, iniţiatorul proiectului.

Sursă foto: Newsweek

Cum se va face plata CASS?

Iniţiativa legislativă stipulează că sumele plătite de angajatori către salariaţi ca indemnizaţii de concediu medical vor putea fi compensate printr-o procedură simplificată cu obligaţiile de plată către stat aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), se înlocuieşte actualul sistem birocratic de restituire lentă cu un mecanism eficient şi predictibil de compensare la cerere.

„Măsura propusă va îmbunătăţi rapid fluxurile de numerar ale companiilor, va reduce costurile administrative şi va elimina o sursă importantă de incertitudine financiară. Resursele eliberate vor putea fi direcţionate către investiţii, dezvoltare şi locuri de muncă”, precizează sursa citată de Agerpres.

Ce concedii medicale se acordă, în funcție de boală

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a actualizat ghidul privind modul de acordare şi de plată a concediilor medicale. Potrivit ghidului CNAS, persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pot fi asigurate și pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit noilor norme, „dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul persoanele asigurate ce realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, este condiționat de plata contribuției asiguratorii pentru muncă, destinată suportării acestor indemnizații, reglementată prin Codul fiscal.

Pentru persoanele care se asigură opțional, dreptul la concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este condiționat de plata unei contribuții de 1% care se aplică venitului înscris în declarația depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate”.

În perioada în care se află în concediu medical, asigurații primesc o indemnizație. În cazul persoanelor angajate, indemnizațiile aferente concediilor medicale sunt plătite de angajator, la data stabilită pentru plata salariului, urmând ca angajatorul să recupereze ulterior, de la casa de asigurări de sănătate, contravaloarea indemnizațiilor plătite angajaților proprii și care se suportă din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Pe de altă parte, în cazul persoanelor care se asigură opțional, prin încheierea unui contract de asigurare, indemnizațiile de concediu medical sunt suportate integral din bugetul FNUASS, precizează avocatnet.ro.

Care este stagiul minim de cotizare la asigurările de sănătate?

Conform OUG 158/2005, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor aferente este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Valoarea indemnizației, perioada maximă de acordare sau obligativitatea stagiului minim de cotizare, în funcție de afecțiune sau situație, pot fi găsite în tabelul de mai jos:

Tip concediu
medical
Cuantum
indemnizație
Perioadă maximă de acordare Finanțare din
FNUASS
Obligativitatea
stagiului minim
de cotizare
Boală obişnuită 75% 183 de zile Din a șasea zi de
incapacitate şi
până la data
încetării
Da
Boală
infecto-contagioasă
din grupa A
100% Funcție de evoluţia bolii
infecto-contagioase
Din a șasea zi de
incapacitate și
până la data
încetării
Nu
Boală
infecto-contagioasă
pentru care se
instituie măsura
izolării
100% Funcție de evoluţia bolii
infecto-contagioase
Integral, din
prima zi
Nu
Urgenţă medico-chirurgicală 100% Cinci zile pentru urgențele neinternate
sau, în spital, pe toată durata pe care
medicul specialist o apreciază urgență
Din a șasea zi de
incapacitate şi
până la data
încetării
Nu
Carantină 100% Funcție de evoluția bolii Integral, din
prima zi
Nu
Sarcină și lăuzie 85% 126 de zile Integral, din
prima zi
Da
Îngrijire copil
bolnav în vârstă de
până la 12 ani sau
copil cu handicap
pentru afecțiuni
intercurente, până
la împlinirea vârstei
de 18 ani
85% 45 de zile calendaristice pe an pentru un
copil, cu excepția situațiilor în care copilul
este diagnosticat cu boli
infecto-contagioase, imobilizat în sisteme
de imobilizare specifice aparatului
locomotor sau este supus unor intervenții
chirurgicale, cazuri în care durata
concediului medical este stabilită de către
medicul specialist în funcție de evoluția
bolii
Integral, din
prima zi
Da
Îngrijire copil
bolnav cu afecţiuni
grave, în vârstă de
până la 18 ani
85% Durata concediului medical este
stabilită de către medicul specialist în
funcţie de evoluţia bolii
Integral, din
prima zi
Da
Supravegherea şi
îngrijirea copilului în
vârstă de până la 18
ani, pentru care s-a
dispus măsura
carantinei sau a
izolării
100% Funcție de evoluţia bolii
infecto-contagioase
Integral, din prima
zi
Da
Boală cardio-vasculară 75% Un an, în intervalul ultimilor doi
ani
Integral, din prima
zi
Da
Neoplazii, SIDA 100% Un an şi șase luni, în intervalul
ultimilor doi ani
Integral, din prima
zi
Nu
Risc maternal 75% 120 de zile Integral, din prima
zi
Nu
Unele tipuri de arsuri,
inclusiv pentru
perioada de
recuperare
100% Până la vindecare, precum și
pe perioada recuperării
Integral, din prima
zi
Nu
Îngrijire pacient cu
afecțiuni oncologice
85% 45 de zile pe an Integral, din prima
zi
Da
Tuberculoză 100% Până la vindecare Integral, din prima
zi
Nu

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel