Sari la conținut

Secretul Dietei Dr. Now, celebrul medic care a redus cu zeci de tone greutatea pacienţilor hiper-obezi

Dieta Dr. Now
sursa foto: stylecraze.com
Dieta Dr. Now

Dieta Dr. Now este o dietă foarte restrictivă, cu conținut scăzut de carbohidrați și calorii. Medicul recomandă limitarea la 1.200 de calorii pe zi, împărțite în mod egal în două sau trei mese. Dieta nu permite gustări sau alimente zaharoase, bogate în calorii și grăsimi.  

Dr. Now recomandă consumul mai multor proteine și fibre. De asemenea, el încurajează consumul de alimente bogate în proteine, fibre, sărace în calorii, grăsimi și fără zahăr în programul său alimentar. Dieta interzice mai multe alimente nutritive datorită conținutului lor caloric, inclusiv fulgii de ovăz, uleiul de măsline, nucile și ouăle.

Dr. Now este un chirurg bariatric care a devenit faimos în serialul de succes „Viața mea la peste 300 de kilograme (600 de livre)”. El își încurajează pacienții să slăbească cu ajutorul unei diete speciale, înainte de operațiile de micşorare a stomacului.

Dr. Now este renumit şi datorită faptului că preia pacienți pe care mulți alți chirurgi bariatrici refuză să-i opereze din caura riscurilor medicale prea mari.

Totuşi medicul, în vârstă acum de 80 de ani, îşi îndeamnă pacienții care vor să fie operați să slăbească intensiv înainte de intevenţia chirurgicală pentru a reduce riscul de complicații și pentru a demonstra că vor putea face schimbările necesare în stilul de viață după operația în sine. Astfel, aceştia primesc o dietă strictă cu conținut scăzut de carbohidrați și calorii pentru a facilita slăbirea rapidă pre-operatorie. El detaliază dieta în cartea sa, „Cântarul nu minte, oamenii o fac”.

Cum să urmezi dieta dr Now

Cartea Dr. Now explică cele trei principii principale ale abordării sale dietetice folosind acronimul „FAT (GRĂSIMI)”:

Frecvența – se recomandă două până la trei mese pe zi, fără gustări.

Aport caloric/cantitate – limitarea aportului caloric la 1.200 de calorii sau mai puțin în fiecare zi, împărțit în mod egal – deci 400 de calorii pentru fiecare masă de 3 ori pe zi sau 600 de calorii pentru fiecare masă de două ori pe zi.

Tipurile de alimente consumate – trebuie evitat cu strictețe zahărul și se optează pentru alimente cu conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați, crescând în același timp conținutul de proteine și fibre al fiecăreia dintre mese, care dau senzaţia de saţietate.

Dr. Now spune că trebuie consumate cu precădere alimentele minim procesate în porții mici, ceea ce va ajuta la respectarea numărului restricționat de calorii.

Beneficii pentru sănătate

Acest plan alimentar strict, cu conținut scăzut de calorii, duce la o pierdere rapidă în greutate, în special la persoanele cu o greutate corporală mai mare. Dr. Now încurajează mulți dintre pacienții săi care cântăresc peste 272 kg să încerce să slăbească 14 kg în doar 30 de zile, iar mulți dintre ei reușesc.

De fapt, dieta de 1.200 de calorii este utilizată în mod obișnuit pentru pacienții care au suferit chirurgie bariatrică preoperatorie, nu doar în practica Dr. Now.  Un studiu a analizat rezultatele la peste 480.000 de persoane care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică.

Cercetătorii au descoperit că pierderea în greutate înainte de operație a ajutat la reducerea riscului de deces în termen de 30 de zile de la operație – chiar și atunci când persoanele au pierdut mai puțin de 5% din greutatea corporală.

Studiile au descoperit, de asemenea, că atunci când oamenii au fost obligați să slăbească înainte de a fi aprobați pentru o intervenție chirurgicală de slăbire, aceștia au avut tendința de a avea rezultate mai bune în ceea ce privește menţinerea greutăţii corporale după operație.

Contraindicaţii

Unii specialişti consider că planul alimentar conceput de Dr. Now nu este o alegere bună, cu excepția celor care trebuie să slăbească pentru a avea o operație în siguranță. Limita de 1.200 de calorii este excesiv de restrictivă pentru majoritatea oamenilor și, prin urmare, nu este sustenabilă.

De fapt, restricția calorică extremă pe termen lung ar putea îngreuna pierderea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că organismul se adaptează la restricția calorică prin încetinirea ratei metabolice, ceea ce înseamnă că arzi mai puține calorii. Dietele hipocalorice pot afecta, de asemenea, hormonii foamei, făcându-te mai flămând decât în mod normal.

Cercetările arată că multe dintre aceste diete duc la o creștere în greutate tocmai din cauza acestor modificări metabolice. Prin urmare, aceasta dietele drastice nu sunt o alegere bună dacă obiectivul tău este pierderea în greutate pe termen lung.

În plus, dietele foarte restrictive calorice oferă adesea cantități inadecvate de nutrienți, chiar dacă sunt bogate în fructe și legume bogate în nutrienți. De exemplu, un studiu a observat că o dietă bogată în proteine, săracă în carbohidrați, cu 1.200 de calorii – similară cu cea recomandată de Dr. Now – a avut deficit de tiamină, vitamina D, vitamina E, calciu, magneziu și potasiu.

Deși aceste lacune nutriţionale pot să nu prezinte riscuri imediate pentru sănătate, ele ar putea duce la complicații la persoanele care urmează dieta mai mult de o perioadă scurtă de timp, de câteva săptămâni.

Dietele restrictive provoacă, de asemenea, modificări ale microbiomului intestinal, care conţine bacterii benefice, cu rol crucial pentru o sănătate și o digestie optime.  Această dietă este concepută pentru utilizare pe termen scurt în perioada premergătoare intervenției chirurgicale bariatrice, așa că nu o urmați mai mult de o lună sau două. Asigurați-vă întotdeauna că sunteți sub supraveghere medicală atentă în timp ce urmați această dietă.

Alimente recomandate

Planul alimentar al Dr. Now permite aceste alimente, împreună cu alte alimente bogate în fibre, proteine, cu conținut scăzut de grăsimi și fără zahăr.

Surse de proteine slabe: albușuri de ou, bucăți slabe de carne, piept de pui, piept de curcan, fasole, tofu, pește

Grăsimi și uleiuri: spray de gătit, cantități mici de ulei pentru gătit

Fructe cu conținut scăzut de zahăr: toate fructele întregi, cu excepția pepenelui verde, pepene galben, banană și mango

Majoritatea legumelor: toate legumele, cu excepția cartofilor

Anumite nuci și semințe: semințe de in, semințe de chia

Lactate degresate: iaurt simplu degresat, lapte degresat

Carbohidrați integrali: pâine integrală, tortilla din grâu sau porumb, paste integrale cu moderație

Îndulcitori fără calorii.

Alimente de evitat sau interzise

Dr. Now oferă pacienților săi care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică o listă de alimente de evitat în cadrul dietei. Lista include alimente la care te-ai aștepta, cum ar fi fursecurile și cartofii prăjiți, dar și câteva alimente surprinzătoare, cum ar fi fulgii de ovăz, floricelele de porumb și alunele. Raționamentul său este că fulgii de ovăz sunt bogați în carbohidrați, floricelele de porumb sunt adesea îmbibate cu grăsimi, iar alunele sunt bogate în calorii și ușor de consumat în exces. Iată alimentele de evitat în planul alimentar al Dr. Now:

Unele surse de proteine: shake-uri proteice bogate în carbohidrați sau zaharoase, carne bogată în grăsimi, carne procesată (cum ar fi hot dog, bacon, cârnați), carne pane și prăjită (cum ar fi puiul prăjit), ouă

Unele grăsimi și uleiuri: unt, ulei de măsline, uleiuri vegetale

Fructe cu conținut ridicat de zahăr: sucuri de fructe, fructe conservate în sirop, fructe care au mai mult zahăr natural (pepene verde, banană și mango)

Cartofi: include cartofi prăjiți

Majoritatea nucilor și semințelor: unt de arahide, arahide, migdale, caju, fistic, semințe de floarea-soarelui

Lactate integrale și îndulcite: iaurt îndulcit, sorbet, înghețată, milkshake-uri, lapte cu ciocolată, brânză integrală

Anumiți carbohidrați, în special produse rafinate: biscuiți prăjiți, chipsuri, popcorn, orez alb, orez brun, vafe și clătite, pâine albă, paste

Dulciuri care conțin zahăr: fursecuri, bomboane, prăjituri și produse de patiserie, înghețată, miere, siropuri.

Dr. Now încurajează evitarea mai multor alimente nutritive datorită conținutului lor caloric mare, inclusiv ouăle, uleiul de măsline, nucile și semințele. În plus, celebrul medic sugerează limitarea pâinii integrale și a altor carbohidrați din cereale integrale, deși aceștia nu sunt complet interziși din dietă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel