Categories: Ştiri sănătate

Secretul viorii Stradivarius dezvăluit în sfârșit, după aproape 300 de ani

Secretul viorii Stradivarius dezvăluit în sfârșit, după aproape 300 de ani.

O nouă cercetare, în colaborare cu un om de știință al Universității Texas A&M, a confirmat că renumitul producător de viori Antonio Stradivari și alții și-au tratat instrumentele cu substanțe chimice care le-au produs sunetul unic, iar câteva dintre aceste substanțe chimice au fost identificate pentru prima dată.

Secretul viorii Stradivarius dezvăluit în sfârșit, după aproape 300 de ani

Joseph Nagyvary, profesor emerit de biochimie la Texas A&M, care a propus pentru prima dată teoria conform căreia substanțele chimice utilizate în fabricarea viorilor, nu atât abilitatea de a face instrumentul în sine, au fost motivul pentru care Stradivari și alții, precum Guarneri del Gesu, au făcut instrumente al cărui sunet nu a fost egalat de peste 200 de ani.

O echipă internațională condusă de Hwan-Ching Tai, profesor de chimie la Universitatea Națională din Taiwan, și-a publicat descoperirile în Angewandte Chemie International Edition.

Cu aproximativ 40 de ani în urmă, la Texas A&M, Nagyvary a fost primul care a dovedit o teorie pe care a cercetat-o ​​ani de zile: că un motiv principal pentru sunetul curat, dincolo de măiestria fină, au fost substanțele chimice pe care Stradivari și alții le-au folosit pentru a-și trata instrumentele datorită o infestare cu viermi la acea vreme.

„Toate cercetările mele de-a lungul multor ani s-au bazat pe presupunerea că lemnul marilor maeștri a suferit un tratament chimic agresiv, iar acesta a avut un rol direct în crearea sunetului grozav Stradivarius și Guarneri”, a spus Nagyvary.

Descoperirile sale au fost verificate într-o revizuire a Societății Americane de Chimie, cea mai mare organizație științifică din lume.

Descoperirile actuale ale echipei de cercetare arată că boraxul, zincul, cuprul și alaunul, împreună cu apa de var, au fost folosite pentru a trata lemnul folosit în instrumente.

Viorile Stradivarius sunt adevărate opere de artă

Viorile create de lutierul italian Antonio Stradivari (1644-1737) stârnesc o fascinație de neegalat în lumea muzicii clasice, fiind printre cele mai scumpe instrumente muzicale din lume.

În 2011, un cumpărător anonim a plătit suma record de 15.9 milioane de dolari pentru o vioară Stradivarius – numită „Lady Blunt”, după Lady Anne Blunt, una dintre fostele deținătoare – care a fost considerată de experți ca fiind a doua cea mai bine conservată dintre creațiile lui Stradivari.

Cea mai bine conservată creație a lutierului italian, poreclită „Mesia”, este păstrată într-o vitrină cu climă controlată în Muzeul Ashmolean din Oxford, Anglia, primind atenția și grija rezervate celor mai prețioase opere de artă.

Dintre cele peste 1.200 de instrumente construite de Antonio Stradivari de-a lungul celor 60 de ani de carieră, aproximativ 500 mai sunt încă în circulație astăzi. Cele mai multe sunt viori, dar există și câteva violoncele, chitare, mandoline și harpe.

Lui Stradivari i se atribuie mai multe inovații și îmbunătățiri de design care au contribuit la aducerea viorii la forma sa modernă. Italianul a fost considerat un maestru în vremurile sale și în deceniile care au urmat.

Dar reputația sa de „cel mai bun dintre cei mai buni lutieri” s-a consolidat abia la începutul secolului XIX, când spectacolele de vioară au început să fie organizate în săli de concert tot mai mari, unde acustica instrumentelor lui Stradivari puteau fi apreciate pe deplin.

Nu este o surpriză faptul că viorile Stradivarius sunt căutate pentru valoarea lor istorică, fără să mai vorbim de aspectul lor încântător.

Recent Posts

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 minute ago

Forumul Anual Brunel cu privire la economia și politicile din domeniul sănătății. Impactul consumului de zahăr și de tutun asupra sistemului medical grecesc

Dincolo de discursul intelectual, Forumul anual inaugural Brunel cu privire la economia și politicile din…

8 minute ago

OMS avertizează asupra unui virus mortal: Provoacă inflamație la nivelul ficatului

OMS avertizează asupra unui virus mortal! Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a transmis printr-un comunicat,…

33 de minute ago

Mare atenție, șoferi! Pedeapsă cu închisoarea dacă faceți această greșeală

Mare atenție, șoferi!  Proiect de lege înăsprit pentru șoferi. Pedepse mai mari pentru cetățenii prinși băuți…

o oră ago

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

2 ore ago

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

2 ore ago

Citeste si: