Sari la conținut

Viermele care poate invada creierul ajunge în corp din cauza unui aliment banal. Primele simptome de alarmă

Vierme în creier. Odata ajunși în corp, viermii isi gasesc cu usurinta drumul până la organele interne vitale, printre care și creierul. Acești viermi parazitari periculoși pot cauza imbolnaviri fatale. 

Joanna Rossiter a povestit pentru publicaţia „The Guardian“ cum a trăit cu un vierme plat în creier. Ea a descris cum este să începi să uiţi cuvinte banale, cum începi să pierzi controlul asupra membrelor, iar la început habar nu ai de ceea ce se întâmplă cu tine.

”Viermele ar fi continuat să-mi mănânce din creier“

„Dacă nu-mi tratam problema, viermele ar fi continuat să-mi mănânce din creier“, descrie aceasta evenimentul.
Problema Joannei a început când a decis să stea câteva luni în India pentru a-şi găsi inspiraţia pentru un roman pe care îl scria, dar şi pentru că trebuia să predea la o şcoală de acolo.

Ea a povestit cum a început să uite cuvinte sau cum le-a încurcat sensurile. Iar după-amiaza, când încerca să mai scrie câteva rânduri la cartea sa, ajungea să nu aibă niciun gând, niciun pic de inspiraţie.
După cinci luni, Rossiter avea să se trezească cu braţul amorţit, asta după ce cu o zi înainte a simţit furnicături spre gât. În aceeaşi zi, spre seară, avea să leşine.

Primul gând a fost că a suferit un atac vascular cerebral, la doar 21 de ani. După ce a reuşit să se menţină trează aproape o oră, a leşinat din nou, de data asta pe termen mai lung. A ajuns astfel la spital unde, după o tomografie, a aflat că în creierul său există o tenie (vierme lat).

În India nu era sigură că ar fi fost tratată eficient, astfel că a revenit în Marea Britanie. Aici a aflat că aceşti viermi se iau din cartea de porc sau, cel mai probabil în cazul ei, pentru că nu mănâncă porc, prin inhalarea unui ou de vierme. Acesta călătoreşte prin sânge şi poate ajunge în creier.

Viermele care îți poate invada creierul. Carnea de porc, sursă de infestare

De asemenea, medicii spera ca cercetarea sa deschida noi perspective pe viitor cu privire la identificarea genelor principale si a genomului de tenie pornind de la aceste mici fragmente de tesut.
Dintre toate speciile de tenie, numai 3 pot infesta creierul. Potrivit medicului Helena Helmby de la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra, tenia porcina este principalul vinovat pentru infestatiile cerebrale.

La oameni exista doua forme de infestatie cu tenia porcina:

Prima forma de infestatie este prin consumul de carne de porc gatita insuficient provenita de la porci purtatori de tenie. Pacientul dezvolta teniaza, adica infestarea intestinala cu viermi adulti.

A doua forma de infestatie posibila este forma larvara. Aceasta poate fi contractata prin intrarea in contact direct cu fecalele de animale. Acest lucru poate provoca neurocisticercoza, o boala in care viermele larvar infesteaza sistemul nervos si creierul. Acest tip de infestatie este foarte periculos, deoarece poate cauza epilepsie. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) sustine ca o treime din toate cazurile de epilepsie din zonele cu risc crescut sunt cauzate de neurocisticercoza.

Neurocisticercoza este foarte frecventa in zonele cu igiena precara si mijloace de dezinfectie si purificare improprii.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel