Sari la conținut

Modalități naturale de a vă curăța plămânii. Ajută la eliminarea excesului de mucus și la îmbunătățirea respirației

ceai de plante
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum se prepara corect ceaiul

Tehnicile de curățare a plămânilor pot aduce beneficii persoanelor care fumează, persoanelor care sunt expuse regulat la poluarea aerului și celor cu afecțiuni cronice care afectează sistemul respirator, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică și fibroza chistică.

Respirarea poluării aerului, a fumului de țigară și a altor toxine poate deteriora plămânii și chiar poate cauza probleme de sănătate. Menținerea sănătății plămânilor este esențială pentru menținerea sănătoasă a restului corpului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), expunerea la poluarea aerului duce la 4,2 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an. Fumatul este cauza decesului pentru una din cinci persoane.

În acest articol, discutăm câteva dintre metodele pe care oamenii le pot folosi pentru a încerca să-și curețe plămânii.

Modalități de curățare a plămânilor

Mai jos, ne uităm la exercițiile de respirație și la schimbările stilului de viață care pot ajuta la eliminarea excesului de mucus din plămâni și la îmbunătățirea respirației.

1. Terapia cu abur

Terapia cu abur, sau inhalarea cu abur, implică inhalarea vaporilor de apă pentru a deschide căile respiratorii și a ajuta plămânii să dreneze mucusul.

Persoanele cu afecțiuni pulmonare pot observa agravarea simptomelor lor în aer rece sau uscat. Acest climat poate usca membranele mucoase din căile respiratorii și poate limita fluxul de sânge.

În schimb, aburul adaugă căldură și umiditate aerului, ceea ce poate îmbunătăți respirația și poate ajuta la slăbirea mucusului din interiorul căilor respiratorii și plămânilor. Inhalarea vaporilor de apă poate oferi o ușurare imediată și poate ajuta oamenii să respire mai ușor.

Un mic studiu care a implicat 16 bărbați cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune pulmonară care îngreunează respirația, a constatat că terapia cu mască cu abur a dus la ritmuri cardiace și respiratorii semnificativ mai scăzute decât terapia fără mască cu abur.

Cu toate acestea, participanții nu au raportat îmbunătățiri de durată ale funcției respiratorii.

Această terapie poate fi o soluție temporară eficientă, dar cercetătorii trebuie să facă mai multe cercetări înainte de a înțelege pe deplin beneficiile terapiei cu abur asupra sănătății plămânilor.

2. Tuse controlată

Tusea este modalitatea organismului de a elimina în mod natural toxinele pe care le-a prins în mucus. Tusea controlată slăbește excesul de mucus din plămâni, trimițându-l în sus prin căile respiratorii.

Medicii recomandă persoanelor cu BPOC să efectueze acest exercițiu pentru a ajuta la curățarea plămânilor.

Oamenii pot urma pașii de mai jos pentru a-și curăța plămânii de excesul de mucus:

  • așezați-vă pe un scaun cu umerii relaxați, ținând ambele picioare drepte pe podea
  • încrucișează brațele peste stomac
  • inspiră încet pe nas
  • expirați încet în timp ce vă aplecați înainte, împingând brațele pe stomac
  • Tușiți de 2 sau 3 ori în timp ce expirați, ținând gura ușor deschisă
  • inspiră încet pe nas
  • odihnește-te și repetă după cum este necesar

3. Exerciții

Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți sănătatea fizică și mentală a oamenilor și scade riscul apariției multor afecțiuni de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral și boli de inimă.

Exercițiile fizice forțează mușchii să muncească mai mult, ceea ce crește ritmul respirator al organismului, rezultând un aport mai mare de oxigen a mușchilor. De asemenea, îmbunătățește circulația, făcând organismul mai eficient în eliminarea excesului de dioxid de carbon pe care organismul îl produce atunci când face mișcare.

Corpul va începe să se adapteze pentru a satisface cerințele exercițiilor fizice regulate. Mușchii vor învăța să folosească oxigenul mai eficient și să producă mai puțin dioxid de carbon.

Deși exercițiile fizice pot fi mai dificile pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice, acești indivizi pot beneficia și de pe urma exercițiilor regulate. Persoanele care suferă de BPOC, fibroză chistică sau astm ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe un nou regim de exerciții fizice.

4. Ceai verde

Ceaiul verde conține mulți antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației plămânilor. Acești compuși pot proteja chiar și țesutul pulmonar de efectele nocive ale inhalării fumului.

Un studiu recent, Trusted Source, care a implicat mai mult de 1.000 de adulți din Coreea, a raportat că persoanele care au băut cel puțin 2 căni de ceai verde pe zi au o funcție pulmonară mai bună decât cei care nu au băut deloc.

6. Alimente antiinflamatoare

Inflamația căilor respiratorii poate îngreuna respirația și poate face ca pieptul să se simtă greu și congestionat.

Consumul de alimente antiinflamatoare poate reduce inflamația pentru a ameliora aceste simptome.

Alimentele care ajută la combaterea inflamației includ:

  • curcumă
  • verdeturi cu frunze
  • cirese
  • afine
  • măsline
  • nuci
  • fasole

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel