Categories: Ştiri sănătate

Șeful ONU: Planeta a devenit un „ATLAS AL SUFERINȚEI UMANE”! Avertismentul experților dă fiori pe șira spinării: „ACESTA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL”

Șeful ONU: Planeta a devenit un „ATLAS AL SUFERINȚEI UMANE”! Avertismentul experților dă fiori pe șira spinării: „ACESTA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL”. Ce ne așteaptă și ce facem?

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a avertizat pe liderii mondiali, în cadrul unui summit privind clima, desfășurat în Egipt în noiembrie, că omenirea se află în fața unei alegeri dure între eforturi colective în lupta împotriva încălzirii globale sau o „sinucidere colectivă”.

Chiar și așa, liderii lumii au ales, totuși, să amâne cele mai importante decizii pentru anul viitor…

Experții în știința climei ai ONU trag semnale puternice de alarmă și lansând cel mai puternic avertisment de până acum cu privire la pericolele cu care se confruntă oamenii și Pământul, printr-un raport istoric privind impactul climatic, numit „atlas al suferinței umane”.

De atunci, o serie de evenimente extreme au ilustrat pericolele tot mai mari ale schimbărilor climatice, cu o încălzire de abia de 1,2 grade Celsius.

2022 a fost deja al șaselea cel mai cald an înregistrat vreodată

De altfel, valuri de căldură record au afectat culturile din China până în Europa, în timp ce seceta a adus milioane de oameni în pragul foametei în Cornul Africii.

Inundațiile supraîncărcate de schimbările climatice au cuprins Pakistanul, afectând 33 de milioane de persoane și provocând pagube și pierderi economice de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

„Anul 2022 a fost unul dintre cei mai fierbinți ani de pe Pământ, cu toate fenomenele care însoțesc temperaturile ridicate.

Din păcate, acesta este doar începutul, a declarat climatologul Robert Vautard, directorul Institutului Pierre-Simon Laplace din Franța.

Anul acesta este pe cale să fie al cincilea sau al șaselea cel mai cald înregistrat vreodată, în ciuda impactului, începând din 2020, al La Nina, un fenomen periodic și natural în Pacific care răcește atmosfera.

Atunci când acest fenomen se va inversa, potențial în câteva luni, lumea atinge probabil un „nou nivel” de încălzire, a spus Vautard, notează Descoperă.ro.

Trebuie reduse emisiile cu 45% până în 2030. Să fie realizabil acest obiectiv?

Ei bine, pentru a menține limita de 1,5 grade Celsius, emisiile care încălzesc Pământul trebuie să fie reduse cu 45% până în 2030 și să fie reduse la zero până la jumătatea secolului, mai notează sursa citată.

De altfel, în cadrul discuțiilor ONU din 2021 de la Glasgow, națiunile au fost îndemnate să își intensifice angajamentele de reducere a emisiilor.

Chiar și așa, doar aproximativ 30 de țări au dat curs acestui apel, lăsând lumea pe cale să se încălzească cu aproximativ 2,5 grade Celsius.

Din păcate, însă, inundațiile catastrofale, secetele care au distrus recoltele și valurile de căldură record din 2022 au arătat că avertismentele privind schimbările climatice devin realitate.  Și acesta este „doar începutul”, după cum spun experții, în timp ce eforturile internaționale de reducere a emisiilor care încălzesc Pământul eșuează.

Anul 2022 a fost marcat de progrese importante, cu o nouă legislație majoră, în special în Statele Unite și în Europa, precum și de un acord în cadrul negocierilor ONU, care să ajute țările vulnerabile să facă față unui atac tot mai puternic provocat de efecte climatice devastatoare.

Dar obiectivul de a menține încălzirea în limita de 1,5 grade Celsius față de era preindustrială pare să fie în pericol, în condițiile în care emisiile de dioxid de carbon provenite de la combustibilii fosili, principalul motor al încălzirii globale, sunt pe cale să atingă un nivel record, scrie Science Alert, citat de Descoperă.

 

Recent Posts

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

21 de minute ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

50 de minute ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

o oră ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

2 ore ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

2 ore ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

3 ore ago

Citeste si: