Sari la conținut

Calistrat revine pe „micile ecrane”: De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos

preot
sursa foto: arhiva doctorul zilei
biserica

Calistrat revine pe „micile ecrane”: De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos. După o perioadă de pauză, cauzată de acuzațiile grave aduse, preotul revine.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a explicat de ce femeile nu au voie pe Muntele Athos. Iată cum a fost construită Marea Lavră, potrivit BZI.

În urma decretului împăratului bizantin Vasile I Macedoneanul, emis în secolul al IX-lea, Muntele Athos a fost declarat loc sfânt al călugărilor.

Potrivit unei tradiții străvechi, devenită ulterior lege (Legea Avatonului din secolul X), spune că pe Muntele Athos nu au voie să vină femeile.

Acestora le este interzis să se apropie pe o rază de 500 de metri de coasta peninsulei grecești. În plus, se spune că pe Muntele Athos, cunoscut oficial sub numele de Statul Monahal Autonom al Muntelui Sfânt, nu se află nici măcar animale de sex feminin, excepție făcând păsările sălbatice.

Ce spune Calistrat despre construcția Marei Lavre

Femeilor le este interzis accesul pe Muntele Athos, dar nici bărbații nu au cale liberă, numărul vizitatorilor admiși fiind limitat. Pentru a păși pe sfântul munte, bărbaților li se solicită un permis special de intrare obținut în prealabil, mai scrie BZI.

Interdicția femeilor de a păși pe Muntele Athos își are originea în tradiția Athonită. Aceasta spune că atunci când Fecioara Maria a pășit pe munte în timpul călătoriei sale împreună cu Sfântul Ioan, de la Jaffa spre Cipru, pentru a-l vizita pe Sfântul Lazăr, a rămas impresionată de fumusețea acestuia.

În acel moment, Ea a binecuvântat locul şi a cerut fiului său Iisus Hristos ca muntele acesta să fie grădina ei. Legenda spune că atunci s-a auzit o voce din cer: „Fie ca aceasta să fie moştenirea şi grădina ta, un paradis al salvării pentru cei care caută să fie salvaţi.”

De atunci, muntele a primit titulatura de „Grădina Maicii Domnului” și a fost interzis accesul oricărei alte femei, fapt susținut apoi de împăraţii bizantini printr-un act numit Avaton.

„Spune o istorioară că așa a început construirea Marei Lavre. El stătea într-o peșteră, se hrănea cu ce putea, mânca ce putea, se ruga cum putea el și mereu se lupta să înceapă o temelie de biserică și să construiască niște ziduri, ca să înceapă o biserică.

Exact ca în balada meșterului Manole, tot ce lucra toată ziua, după miezul nopții când se ducea totul era surpat și materialele pe care le aduna, toate erau aruncate în mare, pietrele toate împrăștiate și zidul surpat. Și atunci s-a rugat la Născătoarea de Dumnezeu și a spus: „Dă-mi un semn, Maica Domnului, cum trebuie să fac aici în grădina Ta”.

Și ce-i spune Maica Domnului? „Atanasie, aici nu-i de arhitectură e nevoie, este nevoie de prima dumnezeiască Liturghie.

Să faci un locaș mic, pe care să-l începi la răsăritul soarelui, să-l termini la asfințitul soarelui și se numește Peștera de rugăciuni a Sfântului Atanasie, care există și astăzi, în care până seara tu trebuie să faci prima Liturghie. Când a asfințit soarele începi privegherea, continui cu Liturghia la miezul nopții și atunci vei putea construi.”, a declarat părintele Castrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

hovnic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel