Semn precoce al bolii Parkinson: se întâmplă în timpul noții și nu poate fi controlat. Ce spun specialiștii

Semn precoce al bolii Parkinson: se întâmplă în timpul noții și nu poate fi controlat. Ce spun specialiștii

Potrivit unui studiu, adulții în vârstă care încep să aibă vise urâte sau coșmaruri ar putea prezenta cele mai timpurii semne ale bolii Parkinson.

Semn precoce al bolii Parkinson: se întâmplă în timpul noții și nu poate fi controlat. Ce spun specialiștii

Studiul, publicat în eClinicalMedicine, a arătat că într-o cohortă de bărbați în vârstă, persoanele care se confruntă cu vise urâte frecvente aveau de două ori mai multe șanse de a fi ulterior diagnosticate cu Parkinson decât cei care nu au avut.

Studiile anterioare au arătat că persoanele cu boala Parkinson experimentează coșmaruri și vise urâte mai frecvent decât adulții din populația generală, dar utilizarea coșmarurilor ca indicator de risc pentru boala Parkinson nu a fost luată în considerare anterior.

„Deși poate fi cu adevărat benefic să se diagnosticheze precoce boala Parkinson, există foarte puțini indicatori de risc și mulți dintre aceștia necesită teste spitalicești costisitoare sau sunt foarte frecvente și nespecifice, cum ar fi diabetul”, a spus autorul principal, dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.

„Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației viselor urâte și a coșmarurilor ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor la o vârstă mai înaintată, fără niciun declanșator evident, ar trebui să solicite sfatul medicului”, a adăugat Otaiku.

Visele pot dezvălui informații importante despre structura și funcția creierului nostru

Echipa a folosit date dintr-un studiu de cohortă mare din SUA, care conținea date pe o perioadă de 12 ani de la 3.818 bărbați în vârstă care trăiesc independent. Participanții care au raportat vise urâte cel puțin o dată pe săptămână au fost urmăriți la sfârșitul studiului pentru a vedea dacă au mai multe șanse să fie diagnosticați cu boala Parkinson.

În perioada de urmărire, au fost diagnosticate 91 de cazuri de Parkinson. Cele mai multe dintre diagnostice au avut loc în primii cinci ani de studiu.

Participanții cu vise urâte frecvente în această perioadă au avut mai mult de trei ori mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson.

Rezultatele sugerează că adulții în vârstă care vor fi diagnosticați într-o zi cu Parkinson vor începe probabil să experimenteze vise urâte și coșmaruri cu câțiva ani înainte de a dezvolta trăsăturile caracteristice ale bolii Parkinson, inclusiv tremor, rigiditate și lentă a mișcărilor.

Studiul arată, de asemenea, că visele noastre pot dezvălui informații importante despre structura și funcția creierului nostru și se pot dovedi a fi o țintă importantă pentru cercetarea în neuroștiință.

Cercetătorii intenționează să folosească electroencefalografia (EEG) pentru a analiza motivele biologice ale schimbărilor viselor.

Ei vor analiza, de asemenea, replicarea descoperirilor în cohorte mai mari și mai diverse și vor explora posibilele legături dintre vise și alte boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

5 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

6 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

7 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

7 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

8 ore ago

Citeste si: