Sari la conținut

Semnal de alarmă: Acest obicei banal crește riscul de Alzheimer și demență!

dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Un studiu științific realizat de cercetători de la Griffith University din Australia sugerează o posibilă legătură între un obicei extrem de banal și creșterea riscului de dezvoltare a demenței, inclusiv a bolii Alzheimer.

Cercetarea a evidențiat că, în cazurile în care țesutul intern nazal este deteriorat prin scobitul în nas, bacteriile, în special Chlamydia pneumoniae, pot pătrunde mai ușor către creier. Aceste bacterii au fost identificate anterior în majoritatea creierelor umane afectate de demență cu debut tardiv, scrie Science Alert.

În experimentele pe animale, s-a constatat că bacteria a reușit să urce pe nervul olfactiv și să infecteze creierul în mai puțin de 72 de ore. Această infecție a dus la depunerea de proteine amiloid-beta, asociate cu boala Alzheimer, ceea ce ridică semne de întrebare privind rolul infecțiilor în declanșarea acestei afecțiuni.

Conexiunea cu boala Alzheimer

Potrivit prof. James St John, coordonatorul echipei de cercetare, „am fost primii care au demonstrat că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în creier prin cavitatea nazală și poate declanșa procese patologice similare cu cele observate în boala Alzheimer”.

creier
Sursă foto: Getty Images

Cercetătorii subliniază că, deși studiul a fost realizat pe șoareci, este esențial ca rezultatele să fie replicate și la oameni. Ei avertizează că scobitul în nas și smulgerea firelor de păr nazale pot afecta țesuturile protectoare, oferind un punct de intrare pentru agenți patogeni.

Studiul adaugă o piesă importantă în puzzle-ul complex al Alzheimerului, o boală ale cărei cauze exacte sunt încă în curs de descifrare, potrivit sursei citate de mediafax.ro. Cu toate acestea, autorii cercetării îndeamnă la prudență până când vor fi disponibile date suplimentare despre efectele asupra oamenilor.

Într-o perioadă în care vârsta înaintată este considerată principalul factor de risc, această descoperire indică și posibile influențe de mediu, inclusiv expunerea la bacterii și virusuri.

50% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite

Medicii atrag atenţia că demenţa începe în creier cu zeci de ani înainte de primele simptome de pierdere a memoriei şi de aceea este important un diagnostic precoce.

De aceea, detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței. Milioane de cazuri de demenţă ar putea fi evitate acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea: acesta este mesajul unui amplu studiu care subliniază rolul crucial al prevenţiei.

Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel