Sari la conținut

Semnal de alarmă: Adeverinţe medicale şi reţete, falsificate cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI)

Sursă foto: Getty Images

Elevii români au descoperit o nouă metodă ingenioasă de a chiuli de la şcoală, cu „scutire medicală”. Dar poliţiştii şi medicii atrag aenţia că este vorba de adeverinţe medicale false, realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI).

Astfel, s-a constatat că, cu ajutorul aplicaţiilor AI, se realizează prescripţii medicale, cu tot cu parafă, dar şi adeverinţe care să îi scape pe elevi de chiulul de la ore. Poliţia Română atrage atenţia că astfel de fraude sunt aspru pedepsite prin lege.

Dar nu doar adeverinţele medicale pot fi falsificate, dar şi reţetele medicale. Specialiştii spun că în mod normal sistemul informatic prin care se eliberează reţete poate atenționa dacă există o eroare.

„Dacă sunt numere fictive sau nealocate noi le introducem în sistem. Cine ar trebui să le verifice ar trebui să vadă la un moment dat că sunt false. Nu pe loc, nu avem cum să vedem pe loc, dar la un moment dat se pot depista dacă sunt rețete false”, spune Beatrice Speteanu, farmacist şef, potrivit observatornews.ro.

Cu toate acestea, sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) adesea nu funcţionează, astfel că medicii şi farmaciştii lucrează offline. În acest caz, valoarea reţetei poate fi imputată chiar celor care eliberează medicamentele.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel