Sari la conținut

Semne din ochi care dezvăluie dacă ai ADHD. Cum îți afectează această afecțiune comportamentul

control oftalmologic
Sursa foto: decisepoate.ro
Cum ar putea ochii să dezvăluie dacă ai ADHD

Adesea cunoscuți drept fereastra către sufletul tău, ochii pot oferi indicii și despre afecțiuni precum ADHD sau tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate.

Chiar dacă vederea poate părea bună, potrivit unui nou studiu, caracteristicile din spatele ochilor tăi pot indica această tulburare de neurodezvoltare, caracterizată prin simptome de lipsă de atenție, hiperactivitate și impulsivitate.

Potrivit experților, ADHD, o tulburare de comportament, afectează modul în care funcționează creierul tău și, în ciuda numelui său, nu înseamnă că ți-ar putea lipsi atenția, ci că îți este mai greu să-ți controlezi atenția sau să o direcționezi către anumite sarcini.

Cum ar putea ochii să dezvăluie dacă ai ADHD

În Coreea de Sud, oamenii de știință au antrenat computere să detecteze semnele ADHD prin observarea schimbărilor din ochi. Conform modelului computerizat cu inteligență artificială, acesta prezice afecțiunea cu o precizie de 96% doar prin analizarea imaginilor retinei.

Potrivit oamenilor de știință, semnele importante de pe retină, cum ar fi mai multe vase de sânge, vase mai groase și discuri optice mai mici, pot fi semne care arată dacă cineva are ADHD.

Aceste modificări oculare reflectă, de asemenea, modul în care creierul se dezvoltă la persoanele cu această afecțiune, deoarece se spune că retina este strâns legată de creier.

„Analiza noastră a fotografiilor fundului de ochi a demonstrat potențialul ca biomarker neinvaziv pentru screening-ul ADHD”, au scris cercetătorii, conduși de o echipă de la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei, în lucrarea lor.

Experții cred că, în întreaga lume, prevalența ADHD-ului la copii și adolescenți este estimată la aproximativ 8%, băieții având o prevalență mai mare decât fetele. Prevalența ADHD-ului la adulți este, de asemenea, semnificativă, estimările sugerând că aproximativ 6,76% dintre adulți prezintă ADHD simptomatic. Afecțiunea poate face ca oamenii să pară neliniștiți și îi poate face să se distragă ușor.

Potrivit experților, aceasta se întâmplă din cauza unei combinații de creștere a gradului de conștientizare, scădere a stigmatizării și îmbunătățire a accesului la asistență medicală.

Cum identifică computerul ADHD-ul prin intermediul retinei

Studiul, publicat în revista NPJ Digital Medicine, spune că experții au testat modelul de inteligență artificială pe imagini oculare de la peste 300 de copii și adolescenți cu ADHD. Sistemul de inteligență artificială a identificat ADHD cu semne cheie ale tulburării, care includ diferențe la nivelul retinei și cât de bine își poate concentra cineva atenția.

Echipa a descoperit că o densitate mai mare a vaselor de sânge, forma și lățimea vaselor și anumite modificări ale discului optic al ochiului au fost semnele cheie că cineva ar avea această afecțiune.

Vârsta medie a participanților la acest studiu a fost de 9,5 ani.

„Depistarea timpurie și intervenția la timp pot îmbunătăți funcționarea socială, familială și academică la persoanele cu ADHD”, au mai spus cercetătorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel