Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că demenţa începe în creier cu zeci de ani înainte de primele simptome de pierdere a memoriei şi de aceea este important un diagnostic precoce.
Un nou studiu publicat în revista Journal of Alzheimer’s Disease şi citat de sciencealert.com relevă că vasele de sânge din partea din spate a ochiului ar putea într-o zi să alerteze medicii asupra semnelor de demență precoce.
De altfel, mai multe cercetări au demonstrat diferite legături între problemele oculare și riscul de demență. De pildă, plăci de proteine beta-amiloid, un semn distinctiv al bolii Alzheimer, au fost găsite chiar în retinele persoanelor care au această maladie.
Cercetătorii de la Universitatea din Otago din Noua Zeelandă au descoperit că subțierea retinei unei persoane la vârsta mijlocie poate fi legată de performanța cognitivă. Acesta este țesutul sensibil la lumină care căptușește partea din spate a ochiului.
Un simplu test oftalmologic ar putea prezice riscul de demenţă
Oamenii de știință speră ca aceste descoperiri să permită în viitor ca, printr-un un simplu test oftalmologic, să fie prezis riscul unei persoane pentru afecțiuni precum boala Alzheimer. „În studiul nostru, ne-am uitat la retină, care este direct conectată cu creierul”, spune psihologul Ashleigh Barrett-Young de la Universitatea din Otago.
„Se crede că multe dintre procesele bolii din boala Alzheimer se reflectă în retină, ceea ce o face o țintă bună ca biomarker pentru identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta demență”, explică specialista.
sursa foto: sciencealert.comOamenii de ştiinţă neo-zeelandezi au căutat şi posibile asocieri cu sănătatea microvasculară a retinei, constatate prin măsurarea diametrului arterelor și venelor minuscule din retină. Acestea „se crede că reflectă integritatea întregului sistem cardiovascular al corpului (inclusiv sistemul vascular cerebral), care este implicat în patologia bolii Alzheimer și a demențelor asociate și, în special, a demențelor vasculare”, precizează autorii studiului.
Echipa a descoperit că scorurile de risc de demență erau de obicei mai mari în rândul persoanelor cu arteriole mai înguste (vase mici care transportă sângele departe de inimă) și venule mai largi (vene miniaturale care primesc sânge din capilare).
Cu toate acestea, se pare că ne apropiem de o lume în care o verificare oculară de rutină ar putea ajuta la semnalarea riscului de demență înainte ca aceasta să apară și vă poate oferi mai mult timp pentru a planifica tratamentul.
„Sperăm că într-o zi vom putea folosi metodele AI la scanările oculare pentru a vă oferi o indicație asupra sănătății creierului dumneavoastră, dar nu suntem încă acolo”, a declarat psih. Barrett-Young.
50% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite
Detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței. Milioane de cazuri de demenţă ar putea fi evitate acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea: acesta este mesajul unui amplu studiu care subliniază rolul crucial al prevenţiei.
Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor.