Din cuprinsul articolului
Căderea părului de pe picioare și degete ar putea fi primul semn al unei boli letale, avertizează un expert.
Dacă pielea de pe picioare, labele picioarelor sau degetele începe să pară cheală și cu pete fără păr, acesta ar putea fi un semn timpuriu al diabetului – o afecțiune gravă și potențial letală, avertizează un expert american.
Kenneth Harless, specialist în diabet din SUA, explică faptul că pierderea părului la nivelul membrelor inferioare este un simptom comun al neuropatiei diabetice – o complicație în care boala afectează nervii.
Circulația slabă afectează foliculii de păr
Într-un clip postat pe TikTok, unde are peste 180.000 de urmăritori, Harless explică:
„Este nevoie de o circulație bună a sângelui pentru ca acesta să ajungă până la capilarele din degetele și tălpile picioarelor, unde se află foliculii de păr.”
Când apare rezistența la insulină, aceasta afectează circulația și vasele de sânge, ceea ce limitează aportul de nutrienți la nivelul pielii și al foliculilor – cauzând căderea părului.
„Cu cât neuropatia diabetică este mai avansată, cu atât pierderea de păr la nivelul picioarelor și degetelor este mai accentuată”, a spus expertul.
Căderea părului poate preceda simptome grave
Căderea părului este un semnal de alarmă care poate apărea înaintea altor complicații precum:
-
amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor
-
ceață mentală (brain fog)
-
probleme de vindecare a rănilor
-
pierdere a vederii
-
afectarea rinichilor
Un studiu din 2019, realizat pe 107 pacienți, a confirmat că pierderea părului la nivelul membrelor este un indicator de încredere al afectării nervilor din cauza diabetului.
Numărul cazurilor de diabet este în creștere alarmantă
Conform celor mai recente date, aproape 4,3 milioane de persoane trăiau cu diabet în Regatul Unit în 2021/22.
Dintre acestea, aproximativ 3,78 milioane au diabet de tip 2, iar 148.344 sunt sub 40 de ani.
Cazurile la persoanele sub 40 de ani au crescut cu 23% între 2016/17 și 2020/21 – o creștere atribuită în mare parte crizei obezității.
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, în timp ce diabetul de tip 2 apare, de obicei, la vârsta adultă și este strâns legat de stilul de viață: alimentație nesănătoasă, sedentarism, exces ponderal.
Cum îți dai seama dacă ai diabet de tip 2
Alte simptome frecvente includ:
-
sete excesivă
-
urinare frecventă
-
oboseală
-
pierderea în greutate fără motiv
-
foame constantă
În unele cazuri, se poate diagnostica prediabetul – o stare în care nivelul glicemiei este ridicat, dar nu suficient pentru a fi considerat diabet.
Ce e de făcut dacă ai aceste simptome
Dacă observi căderea părului în zone precum labele picioarelor sau degetele, programează-te la medicul de familie. Un simplu test de sânge îți poate arăta dacă ai glicemia crescută.
Tratamentul presupune:
-
schimbări în alimentație (fructe, legume, cereale integrale, leguminoase)
-
activitate fizică regulată
-
în unele cazuri, medicație precum Metformin, care reduce glicemia
Cazuri grave și soluții medicale
Pentru cazuri mai severe, unele persoane pot primi injecții pentru slăbit, precum Mounjaro – un medicament inițial dezvoltat pentru diabet, dar aprobat și pentru pierderea în greutate.
Cu toate acestea, autoritățile de reglementare avertizează asupra efectelor secundare periculoase. În Marea Britanie, s-au înregistrat 111 decese la pacienți care au folosit astfel de injecții, până în mai 2024.
Chiar dacă nu s-a confirmat o legătură directă între decese și tratament, MHRA (autoritatea medicamentelor din UK) investighează suspiciunile.