vineri, august 19, 2022

Mulți pacienți care s-au vindecat de Covid-19 au suferit anumite simptome și probleme de sănătate post-COVID. Majoritatea acuză probleme la nivelul plămânilor, însă virusul poate lăsa urme și manifestări în tot organismul. De asemenea, specialiștii au descoperit că persoanele asimptomatice pot avea plămânii afectați după recuperare.

Deși se credea că numai persoanele care prezintă simptome pot rămâne cu manifestări post-COVID, specialiștii confirmă că acestea pot fi prezente și la persoanele asimptomatice.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiica Iuliei Albu. Are doar 13 ani și e ...

Persoanele care au trecut foarte ușor prin boală sau nu au avut simptome specifice pot suferi, de asemenea, de probleme de sănătate post-COVID.

Și persoanele asimptomatice pot avea plămânii afectați post-COVID

Potrivit RRA, citat de Rador, președintele Societății Române de Pneumologie, profesor doctor Roxana Nemeș, spune că au fost situații în care, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, și pacienții asimptomatici au avut afectat plămânul post-COVID.

„Sunt foarte mulți pacienți care au trecut subtil prin boală, adică au trecut în forme mai ușoare, sau le-au dus pe picioare; unii dintre ei au fost asimptomatici.

Chiar și în această situație, evaluarea imagistică poate să surprindă modificări la nivel de interstiții.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila, acuzat că a dat „ca hoțul” 21 de...

Este foarte important în această evaluare post-COVID să meargă mână în mână evaluarea clinică, cu evaluarea imagistică și cu evaluarea funcțională, pentru că nu există o liniaritate între o afectare și cealaltă.

Sunt indivizi care spun „eu mă simt foarte bine, nu am nicio problemă”, faci o o evaluare funcțională și vezi că are o reducere a funcției ventilatorii, dar pe care domnia sa nu o simte.

Te-ar mai interesa: Nu trebuie să petreci NICIODATĂ mai mult de cinci ...

Este ca la pacientul fumător în primele stadii, când sunt afectate căile respiratorii mici; căile respiratorii mici sunt ultimele căi la intrarea în uzina pulmonară, au un diametru de doi milimetri, cât vârful de pix, și afectarea lor înseamnă punctul de plecare în afecțiuni respiratorii cronice, indiferent că este astm sau BPOC.

Această obstrucție pe căile aeriene mici este nedureroasă, neinvalidantă, și practic nu se adresează medicului. Ea există, dar tu nu o simți.

Te-ar mai interesa: Poliomielita, risc de reapariție după trei decenii...

La un moment dat ea devine importantă când acest teritoriu este din ce în ce mai prins și exprimă dispnee; ne ducem la doctor în special în dispneea de repaus”, afirmă specialistul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private