Sari la conținut

Consumul ideal de apă. Cât ar trebui să bem, de fapt, vara?

Hidratare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
obicei sanatos pentru reglarea tensiunii arteriale

Se pune tot mai des întrebarea: ”Câtă apă ar trebui să bem vara? Medicii spun că un stil de viață sănătos este caracterizat de o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume și în consumul de apă.

Trebuie să bem mai multă apă vara, deoarece temperaturile ridicate şi umiditatea pot provoca deshidratare, cu consecinţe negative asupra sănătăţii.

Ar trebui să beți mai multă apă vara, deoarece temperaturile ridicate și umiditatea pot duce la deshidratare, ceea ce poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății dumneavoastră. Consumul suficient de apă ajută la menținerea echilibrului adecvat al fluidelor din organism și la prevenirea unor probleme precum durerile de cap, edemele și constipația.

Cantitatea recomandată de apă poate varia, dar ar trebui să urmăriți câteva pahare pe zi. Vara, temperaturile sunt în creștere, ceea ce înseamnă că transpirăm mai mult. Potrivit dariknews.bg, una dintre modalitățile prin care organismul reglează temperatura și expulzează căldura în exces este prin respirație. Pierdem apă pe măsură ce transpirăm; această apă trebuie să fie înlocuită pentru a preveni deshidratarea.

Nevoia de apă a corpului nostru

Dr Mihaela Bilic, medic nutriționist, vorbea, în urmă cu ceva timp, despre hidratarea corectă.

”Să nu ai după ce bea apă…

…era considerat, în credința populară, pragul cel mai de jos al sărăciei. În vremuri mai puțin prielnice decât cele pe care le trăim, când oamenii reușeau cu greu să pună ceva pe masă în fiecare zi, să bei apă cu poftă era un semn de ghiftuială. Nimeni nu se întreba probabil pe atunci dacă apa băută în timpul mesei diluează sucurile digestive. Nici dacă apa băută înainte de masă te face să uiți de foame. Secole la rând oamenii au avut ca unică preocupare să-și astâmpere foamea, pentru sete nu și-au făcut griji.

Legătura dintre apă și sănătate

Interesant este că apa e mai importantă pentru organism decât mâncarea și de aceea echilibrul hidric al corpului e menținut aproape independent de faptele noastre. Cu excepția celor care trăiesc în deșert sau în locuri în care este limitat accesul la apă, a ajunge să fii deshidratat e aproape imposibil. Poate la sugari în cazuri de febră foarte mare se poate ajunge la o stare de deshidratare care să pună în pericol organismul, pentru adulți însă riscul e minim.

De ce atunci atât de mult interes acordat consumului optim de lichide? Poate că în felul ăsta se încearcă să ni se abata atenția de la mâncare, poate că adăugând un pahar de apă la masă reușim să ne săturăm mai repede, cu o porție mai mică. Cert este că retenția de lichide sau pierderea de apă (prin transpirație sau urină) nu țin de voința noastră. Indiferent cât de multă sau puțină apă am bea, hormonii sunt cei care decid gradul de hidratare al țesuturilor. Iar o piele uscată trădează de obicei o hipotiroidie, nu un consum insuficient de lichide. Și felul în care transpirăm e dictat tot de hormoni, medicina nu știe cum să accelereze un metabolism leneș, cum să-l facă să piardă calorii prin căldură în loc să le transforme în grăsime de depozit.

Legătura dintre apă și sănătate e mai simplă decât putem crede: dacă nu bem suficiente lichide există riscul să ne scadă ușor tensiunea arterială și diureza (contitatea de urină eliminată în 24 ore), vom transpira mai puțin si poate apărea constipația ca fenomen secundar. Asta e tot, nu există dezechilibre la nivel de organe și țesuturi, nu ne îmbolnăvim. Iar dacă se pierde mai mult de 10% din cantitatea de apă din corp, senzația de sete care apare este teribilă, imposibil să fie ignorată.

Așa că eu v-aș recomanda să nu vă faceți griji în legătură cu aportul de lichide, cu siguranță veți simți nevoia de a bea, atunci când organismul are nevoie. Mai grijă mi-e de mâncare, de ea nu reușim să uităm deloc. Pentru că, iată, noi avem prea des după ce bea apă…”, a explucat Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel