Simptomele care anunță că glanda tiroidă a devenit canceroasă

Simptomele care spun că glanda tiroidă a devenit canceroasă. Bolile legate de tiroidă sunt răspândite în întreaga lume. Majoritatea acestor boli sunt benigne și nu reprezintă o amenințare.

Bolile maligne ale tiroidei pot apărea în aproximativ 5% din cazuri. Acestea se manifestă de obicei ca hipertrofie a tiroidei.

Există mai multe forme de cancer tiroidian. Carcinomul papilar tiroidian este cel mai frecvent dintre toate. Carcinomul folicular, carcinomul medular, carcinomul anaplazic, limfomul și alte tipuri de cancer sunt exemple de alte tipuri de cancer.

Simptomele cancerului tiroidian

Un simptom tipic al cancerului tiroidian este umflarea gâtului. De obicei, pot exista doar o umflare sau mai multe. Poate fi conectat la expansiunea nodurilor gâtului. Pacientul poate avea:

  • creștere în greutate,
  • scăderea apetitului,
  • scăderea transpirației,
  • sensibilitate la frig și alte simptome de hipotiroidism asociate.

Poate exista un istoric familial de umflare sau malignitate a tiroidei. Ar putea exista un istoric de expunere la radiații sau radioterapie în timpul copilăriei. O mărire de lungă durată a tiroidei poate începe ocazional să crească rapid.

  • Dificultăți de respirație sau de înghițire pot rezulta din traheea sau conducta alimentară strânsă în cazurile de umflături foarte mari sau malignitate avansată.
  • Răgușeala vocală este adesea un alt simptom.

În urma unei traumatisme minore sau a unei insulte, pacientul poate experimenta disconfort osos sau o fractură dacă cancerul tiroidian a migrat în zone îndepărtate, cum ar fi osul.

Cancerul tiroidian: cauze și diagnostic

În funcție de tipul de cancer, există mai multe cauze. Expunerea la radiații în timpul copilăriei, antecedentele familiale de cancer tiroidian și mutațiile genetice specifice sunt legate de carcinomul papilar. 25% din cazurile de carcinom medular pot fi familiale.

Anumite mutații genetice care sunt moștenite de familie sunt prezente în aceste circumstanțe. Regiunile cu deficit de iod sunt mai susceptibile de a vedea limfom și cancer folicular. Cancerul anaplazic este rezultatul unor umflături persistente ale tiroidei.

Cancerele tiroidiene sunt mai frecvente la femei și, în special, la cele cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.

Pacienții cu cancer tiroidian trebuie să aibă o evaluare clinică cuprinzătoare. Se remarcă dimensiunea și extinderea umflăturii. Folosind un endoscop, se înregistrează și starea corzilor vocale, deoarece bolile care afectează nervii care le alimentează pot avea un impact asupra lor.

Există teste pentru funcția tiroidiană. T3, T4 și TSH sunt câteva dintre acestea. Este esențială o examinare cu ultrasonografia gâtului. Ajută la observarea tipului și gradului edemului. De asemenea, ajută la determinarea dacă tiroida în sine are câțiva noduli mici sau măriri în ganglionii limfatici. Din mărirea tiroidei se efectuează citologia prin aspirație cu ac fin (FNAC).

La microscop, diapozitivele create prin acest proces sunt examinate pentru a determina tipurile de celule canceroase prezente. FNAC direct produce frecvent rezultate inexacte. În aceste situații se folosește FNAC ghidat cu ecografie. O scanare CT a gâtului și toracelui poate fi, de asemenea, necesară dacă mărirea tiroidei este mare, se extinde până la piept sau stoarce traheea și alimentele. O PET sau scanarea osoasă poate fi, de asemenea, efectuată dacă se crede că cancerul a progresat în alte locații.

Tratamentul cancerului tiroidian

Tratamentul cancerului tiroidian depinde de o serie de variabile. Acestea includ dimensiunea leziunii, vârsta, sexul și dacă au existat sau nu tumori la distanță sau a ganglionilor limfatici.

În majoritatea circumstanțelor, intervenția chirurgicală este cursul preferat de tratament. Fiecare pacient primește un tratament personalizat. Pentru îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide poate fi necesară o hemi-tiroidectomie sau o tiroidectomie întreagă.

Doar jumătate din glanda de pe partea afectată este îndepărtată în timpul unei hemi-tiroidectomie. Glanda tiroidă este îndepărtată în întregime în timpul unei tiroidectomie totale.

În plus față de glanda tiroidă, poate fi necesară îndepărtarea ganglionilor limfatici ai gâtului. Dacă ganglionii limfatici din torace sunt și ei afectați, ei sunt, de asemenea, îndepărtați.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

5 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

5 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

6 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

6 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

7 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra