Sari la conținut

Te confrunți cu glande umflate? Bolile care se ascund în spatele unor ganglioni limfatici umflați. Unele sunt foarte grave

ganglioni umflati
Sursă foto: Coronation Dental Specialty Group, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
De ce se inflamează ganglionii

Dacă ați avut vreodată streptococ, sunt șanse să fi experimentat glandele umflate. Corpul tău are un sistem de ganglioni limfatici, sau glande limfatice, care pot fi găsite în principal în gât, bărbie, axile, piept și inghinal. Ganglionii limfatici acționează ca un filtru pentru corpul tău, captând viruși și bacterii înainte ca acestea să afecteze alte părți ale corpului.

În general, atunci când ganglionii tăi limfatici sunt umflați, se datorează unei infecții sau unei boli de bază.

Este posibil să observați mai întâi durere sau sensibilitate în jurul ganglionului limfatic afectat, care se poate umfla până la dimensiunea unui bob de mazăre sau fasole. Alte simptome care însoțesc adesea ganglionii limfatici umflați pot include nasul care curge, dureri în gât, tuse și alte semne ale unei infecții ale căilor respiratorii superioare; febră sau transpirații nocturne.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale ganglionilor limfatici umflați includ infecții virale sau bacteriene, cum ar fi răceala comună, mono sau streptococul. Pe măsură ce infecția se calmează, umflarea scade.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice pentru a trata o infecție bacteriană de bază sau vă poate recomanda ibuprofen sau acetaminofen pentru a scădea febra sau pentru a calma durerea. Compresele calde pot ajuta, de asemenea, la reducerea umflaturii.

Ganglionii limfatici umflați pot indica tulburări autoimune

În alte cazuri, ganglionii limfatici umflați pot indica o boală de bază, cum ar fi tulburările autoimune, inclusiv lupusul sau artrita reumatoidă. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră va lucra cu dumneavoastră pentru a trata boala de bază.

ganglionii umflați
Sursă foto: E-health

Ganglionii limfatici umflați pot indica și cancer

Deși nu sunt la fel de frecvente, ganglionii limfatici umflați pot indica și cancer, caz în care tratamentul ar putea include intervenții chirurgicale, radiații sau chimioterapie.

În cele mai frecvente cazuri, umflarea ar trebui să scadă pe măsură ce infecția se vindecă. Acest lucru ar putea dura aproximativ două săptămâni. În cazuri mai grave, cum ar fi cancerul, umflarea poate fi cronică și nu se poate rezolva.

Trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă umflarea persistă și nu se rezolvă în decurs de două până la patru săptămâni, dacă ganglionii limfatici se simt tari, dacă umflarea apare cu o scădere în greutate inexplicabilă, transpirații nocturne sau febră persistentă sau dacă umflarea apare fără niciun motiv/ cauză.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel